Socialinius darbuotojus pasieks didesnės algos

Ventoje gyvenanti 43-ejų socialinė darbuotoja ponia Snieguolė kitąmet greičiausiai gaus dešimtadaliu didesnį atlyginimą – jau nebe 1200 litų, bet apie 1320 litų „į rankas“.

Pakoregavo įstatymą

Nepaisant šių metų pabaigoje įsiliepsnojusių politikų aštrių diskusijų dėl biudžeto karpymo ir eilinio valstybės valdymui skiriamų lėšų taupymo, jau aišku, kad 2012-ieji bus kiek sotesni gana sunkų socialinį darbą dirbantiems žmonėms.

Seimas gruodžio pradžioje priėmė Valstybinių šalpos išmokų įstatymo pataisas. Pagal jas iki 1 proc. šalpos išmokoms mokėti skirtų lėšų bus skiriama socialinį darbą dirbančių darbuotojų užmokesčiui didinti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistai atkreipė dėmesį, kad „bendrai šalpos išmokų administravimui galės būti skiriama iki 4 proc. šioms išmokoms mokėti skirtų lėšų“.

Būtent šio įstatymo priėmimas, kaip tikimasi, leis 2012 m. socialinį darbą dirbantiems biudžetinių įstaigų socialiniams darbuotojams ir jų padėjėjams padidinti algas apie 10 proc.

Palies kelis tūkstančius žmonių

Tam įtakos turės Piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims įstatymo pataisos.

Pagal jas piniginei socialinei paramai administruoti iš valstybės biudžeto specialios tikslinės dotacijos savivaldybių biudžetams skiriama 4 proc. socialinei pašalpai ir kompensacijoms skirtų lėšų. Iš jų socialinį darbą dirbančių darbuotojų darbo užmokesčiui padidinti – 1,5 proc. socialinei pašalpai ir kompensacijoms skirtų lėšų.
Ministerija skaičiuoja, kad įstatymo pataisos palies apie 7 tūkst. žmonių.

Statistika rodo, kad vidutinis socialinio darbuotojo atlyginimas šiuo metu yra 1445, o socialinio darbuotojo padėjėjo – 1005 litai. Tikimasi, kad jau kitų metų pradžioje socialinio darbuotojo algos vidurkis padidės iki 1600 litų, padėjėjų – iki 1100 litų.
Seimo priimtieji pakeitimai galios iki 2012 m. gruodžio 31 d.

Kas yra socialinis darbuotojas?

Valstybės išlaikomo socialinio darbuotojo užduotis – padėti žmonėms spręsti jų socialines ar asmenines problemas.

Socialiniai darbuotojai aiškinasi tam tikro regiono gyventojų socialinę padėtį, padeda šeimoms, turinčioms bėdų dėl nepriimtino gyvenimo būdo, skolų, alkoholizmo ar piktnaudžiavimo narkotikais, taip pat žmonėms, nepajėgiantiems pasirūpinti savimi dėl senatvės, ligos ar kitų problemų, pagelbėja neįgaliesiems, konsultuoja juos, tvarko už juos kai kuriuos asmeninius reikalus įvairios valdžios ir privačiose institucijose, imasi skubių procedūrų, užtikrindami probleminių vaikų ir jaunimo atidavimo įtėvių ar internatinei, o ne jų šeimų, globai, dirba socialinį darbą su pabėgėliais, benamiais ar kitų grupių asmenimis, turinčiais specifinių problemų, atsižvelgiant į situaciją.

Paprastai socialiniai darbuotojai dirba specialiuose kabinetuose, taip pat savo globojamų asmenų privačiuose namuose.

Norint tapti socialiniu darbuotoju, būtina baigti vidurinį, pageidautina aukštesnįjį ar universitetinį išsilavinimą su socialinių studijų ar sociologijos specializacija. Iš tokio darbuotojo reikalaujama teigiamo požiūrio į žmones, sugebėjimo dirbti su jais, tvarkingos išvaizdos ir manierų, gebėjimo priimti gerus ir greitus sprendimus įvairiose situacijose, taip pat kantrybės.


Šiame straipsnyje: 2012: ką reikia žinoti?

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių