Socialinės paslaugos – į namus

Integralios socialinės paslaugos, kai pagalba žmogui ateina tiesiai į namus, tampa realybe ir mūsų šalyje. Jau nuo kitų metų 21-oje savivaldybėje ims veikti mobilios grupės, teiksiančios globos ir slaugos paslaugas tiesiogiai gyventojams jų pačių būstuose.

Projektas prasidės metų pradžioje

Lietuvoje gyvena per 1 mln. senyvo amžiaus ir neįgalių asmenų. Daugeliui jų reikia didesnės ar mažesnės pagalbos, tačiau ne visi jos sulaukia. Vieni yra netekę artimųjų, kitus šeimos nariai slaugo, bet ne visada žino, kaip tai tinkamai daryti, be to, skirdami tam visą savo laiką, negali dirbti ar esant reikalui išvykti. Visiems šiems asmenims ir yra skirta Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtinta Integralios pagalbos plėtros programa, kurios esmė – gyventojams tiesiai į namus teikti profesionalias socialines ir slaugos paslaugas. Beje, žmonės galės sulaukti ne tik pagalbos, bet ir konsultacijų, kaip ją suteikti patiems.

Tikimasi, kad integralias paslaugas asmenys galės gauti jau 2013 m. pirmą ketvirtį. Bendra 21 projektui skirta Europos socialinio fondo lėšų suma – 20,625 mln. litų – turės būti panaudota iki 2015 m. Projektai finansuojami pagal 2007–2013 m. žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos priemonę „Darbo ir šeimos įsipareigojimų derinimas: integralios pagalbos plėtra“.

Nusprendėme pasidomėti, kaip įgyvendinti projektą rengiamasi vienoje bandomųjų – Trakų – savivaldybių.

Laukė programos pradžios

Trakų globos ir socialinių paslaugų centras (TGSPC), kuris yra patvirtintas kaip integralios pagalbos plėtros programos vykdytojas Trakų rajono savivaldybėje, šiuo metu yra parengęs bei pateikęs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai preliminarią paraišką.

„TGSPC savo 2012 m. strateginiame plane buvo numatęs išanalizuoti socialinės globos ir slaugos namuose paslaugų suderinamumo galimybes ir teikti savivaldybės tarybai pasiūlymą priimti atitinkamą sprendimą. Todėl ministerijos inicijuota programa mums yra pačiu laiku ir tikslinga“, – naujomis veiklos galimybėmis džiaugėsi TGSPC direktoriaus pavaduotoja bei projekto vadovė Regina Bologovienė.

Bendradarbiauja su Vokietija

Moteris džiaugėsi, kad centrui, kuriame ji dirba, buvo suteikta teisė dalyvauti įgyvendinant tokį svarbų projektą. Pašnekovė pabrėžė, kad TGSPC turi 15 metų patirtį socialinių paslaugų teikimo srityje. O bendradarbiaujant su panašiomis organizacijomis užsienyje buvo įgyta daug vertingos patirties.

„TGSPC turi 15 metų patirtį socialinių paslaugų teikimo srityje. Bendradarbiaujant su Reinės (Vokietija) „Carito“ Sveikatos ir pagalbos seniems žmonėms tarnyba, įgyvendintas dienos socialinės globos asmens namuose paslaugų teikimo modelio pirmas etapas. Dienos socialinės globos asmens namuose paslaugų komplektą sudaro 38 paslaugos, tarp jų ir paslaugos iš slaugos namuose esančio paslaugų sąrašo“, – teigė pašnekovė.

Aptarnaus 40 asmenų

Šiuo metu TGSPC priklausančiuose dienos socialinės globos asmens namuose paslaugas gauna 30 asmenų, turinčių sunkią negalią. Įgyvendinant projektą „Integruotų socialinės globos ir slaugos namuose paslaugų modelis Trakų rajono savivaldybėje“ aptarnaujamų asmenų skaičius gerokai išaugs.

„Pirmiausia paslaugos prireikus galės būti teikiamos visomis savaitės dienomis, o planuojamas paslaugų gavėjų skaičius sieks 40 žmonių. Taip pat specialiai parengtas socialinis darbuotojas ir slaugytojas-konsultantas teiks klausimus socialiniais ir slaugos klausimais šeimoms, prižiūrinčioms artimuosius“, – kalbėjo R.Bologovienė.

Parengtas veiksmų planas

Siekiant užtikrinti sklandų darbą, prieš pradedant veikti programai visa Trakų rajono savivaldybė bus suskirstyta į keturias zonas. Taip pat bus sudarytos 4 mobilios komandos, kurios dirbs pagal Integralios pagalbos plėtros programą. Komandos darbą koordinuos socialinis darbuotojas.

„Įgyvendinant programą bus steigiami slaugos specialistų etatai: 2 slaugytojo ir 10 slaugytojo padėjėjų. Vienoje mobilioje komandoje dirbs socialinis darbuotojas, atliekantis organizatoriaus funkciją, slaugytojas-konsultantas ir universalūs socialinio darbuotojo padėjėjai arba slaugytojo padėjėjai, kurie pagal kompetenciją teiks ir socialinę globą, ir slaugą“, – pasakojo pašnekovė.

Bandys pritraukti savanorių

Mobilios komandos bus aprūpintos trimis automobiliais, slaugą palengvinančiomis techninės pagalbos priemonėmis. Be to, bus vykdoma neformalios pagalbos skatinimo veikla, siekiant pritraukti daugiau savanorių.

„Savanorių, bendruomenės narių įtraukimas į integralios pagalbos namuose paslaugų teikimo procesą ir jų skatinimas taip pat neatsiejama šios programos dalis. Juk surasti tokį žmogų ne taip paprasta. Nėra taip, kad radai bedarbį ir jį įdarbinai. Savanorystė – tai šis tas daugiau. Savanorį reikia rasti, išsirinkti. Paskui prasideda mokymai, be to, turi žmogų ir skatinti“, – dėstė R. Bologovienė.

Iš viso planuojama apmokyti 10 savanorių, kurie vėliau dirbs patariamojoje tarnyboje. Kiekvienoje seniūnijoje vyks susitikimai su bendruomenėmis, siekiant įtraukti bendruomenių narius į integralios pagalbos procesą. Atsiradus poreikiui, bus organizuojami bendruomenės narių mokymai.

Taip pat bus rengiami mobilios komandos narių mokymai: 10 socialinio darbuotojo padėjėjų bus perkvalifikuoti į slaugytojo padėjėjus.

Svarbi programos dalis – šeimos narių įtraukimas į programos veiklą. Pasak R.Bologovienės, konsultavimo paslaugos bus teikiamos visų paslaugų gavėjų šeimų nariams. Be to, šeimos nariams bus organizuojami mokymai. „Bus steigiamos patariamosios tarnybos, ypač kaimo vietovėse būtina išnaudoti įvairias informacijos, konsultavimo ir patarimų formas“, – sakė ji.

Skirstys efektyviau

Pasak R.Bologovienės, naujoji Socialinės ir darbo ministerijos iniciatyva leidžia sujungti į vieną visumą socialinės globos bei slaugos namuose paslaugas ir pagerinti jų teikimo kokybę. Svarbu ir tai, kad visas paslaugas teiks atitinkamos profesijos atstovai.

„Pirmiausia tikslingai nukreipiamos integralios pagalbos paslaugos ir ištekliai. Antra, užkertamas kelias dubliuoti socialinių paslaugų ir sveikatos priežiūros paslaugas. Trečia, užkertamas kelias pagalbos žmogui spragoms ir kliūtims, atsirandančioms dėl blogo organizavimo ir koordinavimo. Galiausiai užtikrinamas

sprendimų priėmimas, atsižvelgiant į asmens poreikius, situaciją ir panaudojant visas galimybes“, – pabrėžė R.Bologovienė.

Nors Lietuvoje socialines paslaugas asmens namuose teikia daugelis savivaldybių, kompleksinės integralios slaugos ir socialinės globos paslaugų namuose neįgaliam ar senyvo amžiaus žmogui dar stokojama. Šiuo metu, teikiant pagalbą namuose, dažnai apsiribojama vien pagalba buityje. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinių paslaugų skyriaus vedėjos Daivos Buivydaitės teigimu, rimtesnės profesionalios paslaugos slaugomam asmeniui, jo šeimai dažnai nepasiekiamos, nors šių paslaugų poreikis senėjant visuomenei tampa vis aktualesnis. „Tikimės, kad ši integralios pagalbos programa paskatins kokybiškos socialinės globos ir slaugos namuose žmonėms, turintiems negalią, senyvo amžiaus asmenims bei konsultacinės pagalbos šeimoms kūrimosi ir plėtros proveržį mūsų šalyje. Išbandę įvairiausius integralios pagalbos teikimo modelius trečdalyje šalies savivaldybių, geriausius jų, ateityje pasibaigus projektui, galėsime perkelti ir į visas Lietuvos savivaldybes“, – teigė D.Buivydaitė.


Šiame straipsnyje: Socialinis spektras

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių