Socdemų vadovas kaltina Vyriausybę „Lietuvos dujų“ ignoravimu

Seimo opozicijoje esantys socialdemokratai šeštadienį apkaltino centro dešiniųjų Vyriausybę Rusijos ir Vokietijos kompanijų valdomos bendrovės "Lietuvos dujos" ignoravimu vykdant dujų sektoriaus pertvarką.

Partijos vadovas, Seimo opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius socialdemokratų frakcijos Seime neseniai įvykusį susitikimą su energetikos ministru ir "Lietuvos dujų" vadovybe apibūdino kaip "spektaklį".

"Lietuvos dujų" bendrovės vadovai sako, kad parašėme raštą tokį ir tokį mėnesį. Atsakymų nėra, visi klausimai tokiame sektoriuje sprendžiami be jų. Elementari kultūra sako - kaip taip galima elgtis", - partijos tarybos posėdyje Vilniuje bendražygiams sakė A.Butkevičius.

Didžiausi "Lietuvos dujų" akcininkai - Vokietijos "E.ON Ruhrgas International" ir Rusijos "Gazprom" - kritikuoja dabartinę Vyriausybę dėl planų pertvarkyti dujų sektorių. Akcininkai sako, kad Vyriausybės planai atskirti dujų perdavimo ir paskirstymo valdymą ir taip perimti magistralinių vamzdynų valdymą pažeidžia įmonės teises ir turės neigiamą poveikį investicijoms.

Andriaus Kubiliaus Vyriausybė sako, kad Lietuva iš "Gazprom" ir Vokietijos bendrovių sulaukė šantažo. Premjeras tikina, kad pagal Europos Sąjungos (ES) direktyvas vykdoma pertvarka padės išsivaduoti iš "Gazprom" monopolijos gniaužtų ir įgyvendinti energetinę nepriklausomybę stiprinančius projektus.

Tuo metu A.Butkevičius Vyriausybės atstovus apkaltino nepagrįstu įtarumu. "Kai kurie žmonės galvoja, kad kiti dirba kitiems, bet ne Lietuvai. Gaila, kad nuo įtarumo joks medicinos profesorius negali išrašyti vaistų", - šeštadienį sakė socialdemokratų vadovas.

Socialdemokratas Seimo narys Justinas Karosas, dirbantis parlamento Užsienio reikalų komitete, teigė, kad dėl konflikto verta kelti interpeliaciją energetikos ministrui Arvydui Sekmokui.

"Tas konfliktas, kur sprendžiamas su "Lietuvos dujomis" per spaudą, o ne tarpusavyje, reikalauja interpeliacijos ministrui. Tai neįsivaizduojamas vadybiniu požiūriu dalykas, kad negali išspręsti ministras", - tarybos posėdyje kalbėjo J.Karosas.

Seimo opozicija jau anksčiau pranešė ketinanti kelti interpeliaciją energetikos ministrui. Interpeliacijomis taip pat grasinama ūkio ir aplinkos ministrams.

Vokietijos "E.ON Ruhrgas International" priklauso 38,9 proc. "Lietuvos dujų" akcijų, Rusijos "Gazprom" - 37,1 proc., valstybei - 17,7 procento.


Šiame straipsnyje: Lietuvos dujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių