„Snoras“ namų ūkių bendrijas finansuos iki 95 proc. projektų vertės

Nuo pirmadienio banko „Snoras“ išduodamiems daugiabučių gyvenamųjų namų bendrijų būsto renovavimo projektų kreditams su bendrovės „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) garantinio fondo garantija paskolos suma galės siekti iki 95 proc. projekto vertės.

Su INVEGA garantija, kuri prilyginama valstybės garantijai, paskolos renovavimo projektams banko SNORAS taikoma pradinio įnašo suma sudarys tik 5 proc. viso projekto vertės.

„Nepaisant to, kad bendrijų kreditavimo klausimai, ypač teisine prasme, yra dar neišspręsti, bankas randa būdų, kaip paspartinti paskolų išdavimą daugiabučių būstų renovavimui. Manau, kad iki 95 proc. siekianti paskolos suma turėtų ženkliai išjudinti bendrijų kreditavimo procesus. Bankas yra jau pasiruošęs skolinti bendrijoms ir tai darys itin palankiomis palūkanomis. Tikėtina, kad kitą šildymo sezoną daugiabučių namų bendrijų gyventojai turės galimybę pasitikti jau tinkamai pasirengę,“ - teigia banko „Snoras“ valdybos pirmininko pavaduotojas, Mažmeninio verslo tarnybos direktorius Žoržas Šarafanovičius.

Bankas paskolas tokiems projektams teiks litais ir eurais. Su bendrovės INVEGA garantija bendrijų kreditavimui bankas taikys nuo 2 iki 3 proc. banko maržą litais ir kintamą palūkanų bazę VILIBOR (pasirinktinai 6 arba 12 mėn.).

Maksimalus paskolų bendrijoms gražinimo terminas iki 10 metų, paskolos panaudojimo terminas - pusantrų metų. Bankas bendrijoms gali taikyti paskolos grąžinimo atidėjimus, kurie gali būti suteikti ne vėliau kaip iki kito mėnesio po investicinio projekto užbaigimo, bet ne ilgiau nei pusantrų metų.

2009 m. „Snoras“ suteikė kreditus 4 gyventojų bendrijoms. Iš jų tris Kaune bei vieną Utenoje. Šių projektų sutarčių suma sudaro 5,5 mln. litų. Vidutinė vieno projekto suma viršija 200 tūkst. litų.

Iš viso šiems metams Urbanistinės plėtros agentūra yra patvirtinusi 200 bendrijų projektų. 


Šiame straipsnyje: namų ūkio bendrijosSnoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių