Smulkieji verslininkai - prieš prekybos tinklus

Ilgą laiką besitęsiančios verslininkų diskusijos dėl nelygiaverčių konkurencijos sąlygų kol kas atsakymų neduoda. Ekonomikos komitetas svarstė Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos, Kauno regiono smulkių ir vidutinių verslininkų asociacijos ir  kitų asocijuotų verslo struktūrų keliamą klausimą „Dėl didžiųjų prekybos tinklų piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi". Komitetas konstatavo, kad reikia labiau subalansuoti stambių, vidutinių, mažų ir labai mažų įmonių veiklos sąlygas, užtikrinti joms galimybę efektyviai konkuruoti rinkoje ir siekti, kad didieji prekybos tinklai nepiktnaudžiautų turima rinkos galia. Pritarta minčiai, kad reikia apsaugoti teisėtus tiekėjų, smulkiojo ir vidutinio verslo interesus ir galiausiai, kad būtų sudarytos prielaidos optimaliam maisto produktų ir kitų kasdieninės paklausos prekių kainų formavimuisi.

Komiteto nariai sutarė, kad Prekybos tinklų geros verslo praktikos kodeksas iš esmės nepagerino mažmeninės prekybos įmonių ir tiekėjų ekonominių santykių situacijos. Susirūpinimą dėl prekybos centrų tinklų piktnaudžiavimo turima rinkos galia Europos Sąjungoje išreiškė ir Europos Parlamentas.

Ekonomikos komitetas pasiūlė Vyriausybei ne vėliau kaip iki rugsėjo 1 d. parengti Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo projektą ir pateikti jį Seimui. Komitetas siūlo parengti Konkurencijos įstatymo pataisų projektą, kartu su  Konkurencijos taryba atlikti būtiniausių maisto produktų mažmeninių kainų struktūros ir didžiųjų prekybos tinklų atsiskaitymo su tiekėjais už pateikus maisto produktus terminų analizę.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių