Smulkieji ūkininkai nestokos ES paramos

Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento teritoriniai paramos administravimo skyriai kovo 25 d. baigė rinkti paraiškas paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų (KPP) priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“.

Šįmet šiai priemonei buvo numatyta daugiau nei 34,3 mln. litų ES paramos lėšų.

Iki kovo 24 d. pagal šią priemonę gautos 584 paraiškos, kuriose bendrai prašoma daugiau nei 15,1 mln. litų paramos.

Nemažai smulkiųjų ūkininkų pusiau natūriniams ūkiams skirta parama yra pasinaudoję jau anksčiau.

Bandė stotis savo jėgomis

40 metų ūkininkas Saulius Jurčiukonis ant kojų bandė stotis savo jėgomis. Daužė rankas į seną techniką, konstravo ją iš padėvėtos, kartą surizikavo ir išperkamosios nuomos būdu įsigijo naują traktorių.

Saulius turi apie 60 ha žemės, kurioje augina grūdines kultūras. Serijų žemė (Lazdijų r.) nėra derlinga, tačiau darbštus ūkininkas ir iš jos geba išspausti po 5 tonas kvietrugių. Grūdus parduoda. Tačiau beveik 76 tūkst. litų išperkamosios nuomos būdu pirktas traktorius rietė vyrą į ragą. Todėl, kai reikėjo grūdų sėjamosios, ūkininkas kreipėsi ES paramos.   

Pagal priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ S. Jurčiukonis pirko visiškai naują grūdų sėjamąją. Nauja technika, kaip jis sakė, eina kaip bitė, nei genda, nei kemšasi – lygiai pasėja.

Tuo tarpu Sauliaus žmona Laima karves tebemelžia rankomis. Nors ji yra įregistravusi savo atskirą ūkį ir taip pat pagal  priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ norėjo gauti paramą, jos negavo. „Jos  ūkis buvo ar tai per didelis, ar tai per mažas, todėl paramos ji nebesikreipė“,– sakė Saulius.  

Pakanka 1 EDV

Anksčiau paramos pagal priemonę  „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ galėjo kreiptis tik tie smulkieji ūkininkai, kurių turimos valdos buvo ne mažesnės nei 2 ir ne didesnės nei 3,99 ekonominio dydžio vienetų (EDV) .

Šįmet buvo pakeistos priemonės „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ įgyvendinimo taisykles ir dabar paramos galėjo kreiptis ir tie ūkininkai, kurių valda yra nuo 1 iki 3,99 EDV.   

EDV apskaičiuojamas atsižvelgiant į žemės ūkio produkcijos rūšių standartinį gamybinį pelną (SGP) ar gautas pajamas iš paslaugų žemės ūkiui teikimo.

Ūkio EDV apskaičiuoja  Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (ŽŪIKVC). Tik žinoma, reikia, kad ūkis būtų įregistruotas Ūkininkų ūkių registre ir kad ūkininkas kasmet sąžiningai deklaruotų, ką augina, ką laiko, ką parduoda.

Deklaruoti savo turimus pasėlius ir (arba) būti užregistravusiam turimus gyvulius reikalaujama ne trumpiau  kaip metus iki paraiškos pateikimo.  

Maksimali parama – 25 895 tūkst. litų

Per metus smulkiesiems ūkininkams skiriama 5 179 litų paramos. Per pirmus trejus metus – 15 537 litų (be PVM) paramos suma.

Po trijų  paramos metų ūkininkai NMA teritoriniams paramos administravimo skyriams pagal paraiškos pateikimo vietą turi teikti mokėjimo prašymą ir verslo plano ataskaitą. Jei ūkio EDV padidėja bent 20 proc., parama ūkininkui skiriama dar dviem metams. Per penkis metus paramos suma siekia 25 895 litų.

Išmokėti 25 milijonai

Per visą 2007–2011 metų paramos laikotarpį pagal priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ gautos per 8300 paraiškų, kuriose prašoma beveik 63 mln. litų paramos.

Daugiau nei 42,9 mln. litų sumai su ūkininkais pasirašyta paramos sutarčių. Pusiau natūrinių ūkių savininkams išmokėta daugiau nei 25,9 mln. litų parama.  

Sumažėjo 3 tūkstančiais

Sprendžiant iš Ūkininkų ūkių registro, pradėjus remti smulkiuosius ūkius, per porą metų jų sumažėjo beveik 3 tūkstančiais.

Žemės ūkio ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC)  duomenimis, 2009 metais buvo įregistruota 12 179 ūkiai, kurių valda buvo nuo 2 iki 3,99 EDV. Šįmet sausio 1 dieną tokių ūkių įregistruota 9 408.

Tačiau dar tebėra 20 673 ūkiai, kurių EDV –  nuo 1 iki 3,99.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių