Smulkieji gamintojai šildymą atpigintų trečdaliu?

Vyriausybė pritaria siūlymui nepriklausomiems gamintojams lengviau tiekti šilumą. Ar mažės šildymo sąskaitos, greičiausiai priklausys jau nuo naujojo Seimo.

Šių metų vasarį apsilankiusi Grigiškių popieriaus fabrike, Prezidentė Dalia Grybauskaitė pastebėjo, kad šioje įmonėje pagaminamos energijos užtenka ne tik gamybai, bet ir viso miestelio namams apšildyti. Fabriko vadovai tada sakė, kad dalį šilumos galima būtų tiekti ir Vilniui. Ji būtų 5 proc. pigesnė.

„Vilniaus energija neleidžia prisijungti nepriklausomiems tiekėjams, kurie gali tiekti pigesnę šilumą. Tai problema visoje valstybėje, o ypač Vilniuje. Pasirodo, buvo daromi visokie dirbtini barjerai, kad pigesnė šiluma į Vilnių nepatektų. Grigiškės gali tiekti iki 10 proc. viso Vilniaus poreikio pigesnėmis kainomis“, – tuomet kalbėjo šalies vadovė.

Kad į monopolinį šilumos ūkį lengviau galėtų įsilieti mažesni šilumos tiekėjai, Prezidentė dar vasaros pradžioje Seimui pasiūlė įstatymų pataisas, pagal kurias prisijungimo taisykles ir standartines sutarčių sąlygas turėtų nustatyti Kainų komisija. Seimas dėl to paprašė Vyriausybės išvadų. Tačiau tik trečiadienį Vyriausybė Prezidentės siūlymams pritarė, kai naujasis šildymo sezonas jau prasidėjo vis dar esant senajai tvarkai.

 

„Vyriausybė tuo tarpu svarstė didelį šilumos ūkio reformos paketą. Natūralu, kad šilumos ūkis generuoja didžiules pajamas, apie 2 mlrd. litų vertės, yra daug interesų ir sunku pasakyti, kaip politikai nelabai stengėsi šitą klausimą išspręsti. Tie pasiūlymai, kad spręstume viską kompleksiškai, kartu tiktai užvilkina procesą, o ne jam padeda“, – teigė Prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas.

Šiuo metu brangiausiai šiluma kainuoja Vilniaus gyventojams, kur šilumos ūkis iki 2016 metų yra išnuomotas Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdomai „Vilniaus energijai“ – monopolistei. Pasak Energetikos ministerijos valdininkų, atsiradus mažesniems šilumos gamintojams, gyventojams šiluma galėtų pigti iki 30 proc.

„Šiai dienai jau turime praktinius pavyzdžius Klaipėdos mieste, kur veikia 7 ar 8 nepriklausomi šilumos gamintojai. Klaipėdiečiams šilumos kaina, gamybos kaina yra kažkur 15–18 proc. mažesnė nei Vilniuje“, – tvirtino energetikos viceministras Kęstutis Žilėnas.

Šiuo metu Vyriausybėje svarstomos dar vienos, Energetikos ministerijos parengtos Šilumos ūkio įstatymo pataisos. Jomis siūloma įsteigti valstybės kontroliuojamą šilumos tinklų operatorių, o šilumos kainų teisingumą perduoti Kainų komisijai. Be to, didesniuose miestuose siūloma šilumos gamybą nuo tiekimo atskirti. Tai esą taip pat turėtų atpiginti šilumos energiją vartotojams.


Šiame straipsnyje: šildymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių