Skundai dėl mėsos kokybės: pasitvirtina kas trečias

Veterinarijos specialistai ragina vartotojus kuo greičiau pranešti, jeigu kyla abejonių dėl parduodamos mėsos ar jos produktų kokybės. Beveik kas trečias skundas pasitvirtina.
 
Kiauliena – nežinia iš kur

Vienoje "Iki" prekybos tinklo parduotuvių Telšiuose savaitgalį uždrausta prekiauti vakuumuota neženklinta neaiškios kilmės kiaulienos mente be kaulo. Šį beprecedentį veterinarijos reikalavimų ignoravimo atvejį nustatė Telšių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, gavę vartotojo skundą. Pirkėjas, namie atidaręs vakuumuotos atšaldytos kiaulienos mentės be kaulo pakuotę ir užuodęs nemalonų kvapą, mėsą nunešė atgal į parduotuvę, tačiau darbuotoja atsisakė priimti nekokybišką produktą ir grąžinti pinigus.

"Šio prekybos tinklo parduotuvėje nustatėme šiurkštų veterinarijos reikalavimų pažeidimą. Deklaruojant, kad laikomasi produktų saugos reikalavimų, apgaulės būdu bandyta realizuoti neženklinta neaiškios kilmės mėsa. Pardavėjas, šiuo atveju parduotuvė, privalo užtikrinti maisto produktų saugą ir atsekamumą", – sakė Rasa Markevičienė, Telšių apskrities VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Parduotuvei nurodyta sunaikinti 55,8 kg kiaulienos ir pateikti tai patvirtinantį dokumentą. Pasak parduotuvės vadovės Vidmantės Valatkienės, neženklinta atšaldyta mėsa gauta iš Estijos bendrovės "AS MAAG Grupp".

Dėl maisto saugos reikalavimų pažeidimų parduotuvės atsakingi asmenys bus nubausti teisės aktų nustatyta tvarka, o parduotuvės mėsinė priskirta didesnės rizikos maisto tvarkymo subjektų grupei ir bus tikrinami dažniau.

Valdas Lopeta, prekybos tinklo "Iki" atstovas ryšiams su visuomene, aiškino, kad mėsa "Iki" parduotuvėje Telšiuose buvo pristatyta Estijos tiekėjo "MAAG Group" iš ES patvirtinto Ispanijos gamintojo. "Produktai buvo paženklinti ant bendros pakuotės, kaip tai numato ES ir Lietuvos teisės aktai.

Iškilus klausimų dėl produkcijos kokybės, mėsą nedelsdami išėmėme iš prekybos ir grąžinome gamintojui jo prašymu", - aiškino prekybos tinklo atstovas.
 
Dažniausiai skundžiasi vilniečiai
 
Donatas Valavičius, VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausiasis specialistas, teigė, kad šiemet vartotojų skundų dėl parduotuvėse ir turgavietėse įsigytų mėsos ir jos gaminių sulaukiama panašaus kiekio kaip ir pernai. Šiais metais iki lapkričio 16 d. dėl mėsos gauta 140 skundų, iš jų trečdalis pasitvirtino. Pernai tokių skundų gauta 116 – pasitvirtino 28 proc.

Dėl mėsos gaminių šiemet veterinarijos specialistai sulaukė 160 skundų, iš jų 43 proc. pasitvirtino. Tai šiek tiek mažiau nei pernai, kai gauta 185 pranešimai, iš kurių taip pat 43 proc. buvo pagrįsti.

Pagrindiniai pažeidimai: netinkama kokybė, pasibaigę galiojimo terminai, netinkamos produktų laikymo sąlygos ir ženklinimo reikalavimų pažeidimai.
"Daugiausia skundų sulaukiame iš Vilniaus, Kauno ir kitų didmiesčių. Pirkėjai turėtų kuo aktyviau kreiptis į veterinarijos specialistus, jeigu kyla abejonių dėl mėsos ir kitų maisto produktų kokybės – informaciją stengiamės kuo greičiau patikrinti. Be to, prekyvietėse kasmet organizuojamos planinės patikros", - salė specialistas.
 
Netinkamai ženklina

VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė informavo, kad atliekant valstybinę maisto kontrolę didžiuosiuose prekybos centruose per tris šių metų ketvirčius nustatyta mėsos ir mėsos gaminių teisės aktų reikalavimų pažeidimų 13 proc. mažiau nei praėjusiais per tą patį laikotarpį.

Visuose prekybos tinkluose dažniausiai nustatoma ženklinimo reikalavimų pažeidimų, tai sudaro 26 proc. Pvz., maisto produktų ženklinimo etiketėje vartotojams nurodyta ne visa būtina ženklinimo informacija, neaiškiai pateikta informacija (dalis informacijos nutrinta), visai nepaženklintos prekės, netinkamais nurodyta maisto produktų sudėtis ir t. t.

Bendri higienos reikalavimų pažeidimai sudaro 17 proc.: netvarka, reikalingas patalpų remontas, nepakanka dezinfekuojamųjų medžiagų, naudojama netinkama, netvarkinga įranga arba jos nepakanka, darbuotojai nedėvi pirštinių, galvos apdangalų ir t. t.

Apie 14 proc. – savikontrolės reikalavimų pažeidimai: nustatoma, kad nelaiku, nepilnai arba visai nepildomi įmonėse žurnalai, kurių įrašais pagrindžiama, kaip maisto tvarkovas valdo svarbius rizikos taškus, t.y. potencialius mikrobinės arba cheminės taršos šaltinius.


Šiame straipsnyje: mėsa

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių