S.Kropas neprieštarauja, kad bankai patys mokėtų už savo gelbėjimą per krizes

Europos Komisija kuria planą, kaip apmokestinti bankus, kad jų žlugimas neužgultų valstybės pečių, kai juos tenka gelbėti milijardinėmis sumomis iš valstybės biudžeto.

Komercinius bankus vienijančios Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Stasys Kropas "Verslo žinioms" teigė, kad jeigu būsimi bankų mokami mokesčiai liktų bankų sektoriuje ir būtų naudojami šio sektoriaus stabilumui įtvirtinti, tokį sprendimą jis palaikytų.

"Panašiai yra Švedijoje. Ten krizės laikotarpiui kaupiamas fondas, ir prireikus ne viešojo sektoriaus, o bankų sektoriaus pinigai yra naudojami. Tokiai nuostatai pritartume", - sakė S.Kropas.

Jo vertinimu, bankų mokesčiai galėtų būti diferencijuojami pagal tam tikrus kriterijus.

"JAV bankai užsiima labiau investiciniu spekuliatyviniu verslu. Tokias operacijas, aišku, reikėtų apmokestinti, nes jie visiškai atsitraukia nuo tradicinės bankininkystės, nukrypsta į daugiau spekuliacinę veiklą", - teigė LBA prezidentas.

Pasak jo, Skandinavijos bankai net "neprisiliečia" prie operacijų, kuriomis užsiima didieji JAV bankai, o būtent juos iš pradžių ir užsimota apmokestinti.

"Visos išlaidos gal ir ne 100 proc. tiesiogiai, bet turėtų įtaką vartotojų paslaugų kainoms. Pinigai iš niekur neatsiranda. Tam tikra dalis pelno sumažėtų, bet turbūt būtų renkama dalis ir iš paslaugų mokesčio", - teigė S.Kropas.


Šiame straipsnyje: kropasbankaikrizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių