Skolų krizė euro zonoje kelia pavojų ECB reputacijai?

Europos centrinis bankas (ECB) gali tapti viena iš pagrindinių skolų krizės euro zonoje aukų, rašo britų verslo dienraštis "The Financial Times".

Investuotojai tvirtina, kad ECB reputacija per kelias pastarąsias savaites gerokai pablogėjo, nes bankui teko net du kartus nukrypti nuo skelbiamos politikos: ECB sušvelnino euro zonos valstybių obligacijų priėmimo kaip įkaito taisykles ir jam teko imtis periferinių euro zonos valstybių obligacijų supirkimo.

Daugelis analitikų susirūpinę, kad artimiausiu metu euro zonos centriniam bankui teks ir vėl atsisakyti ankstesnių įsitikinimų ir imtis visapusiško pinigų kiekio didinimo regiono skolos vertybinių popierių rinkoms stabilizuoti. Toks žingsnis visiškai pakirs dalies investuotojų pasitikėjimą banku, rašo leidinys.

Jeigu rinkos pasitiki centriniu banku ir jis turi gerą reputaciją, bankas gali kur kas veiksmingiau įgyvendinti kreditavimo ir pinigų politiką. Pavyzdžiui, Vokietijos centriniam bankui iki euro įvedimo užtekdavo tik užsiminti apie galimą bazinių palūkanų normų didinimą ir obigacijų pelningumas iš karto imdavo augti. Taigi, rinkos atlikdavo dalį centrinio banko darbo ir daug didinti bazines palūkanų normas nebereikėdavo.

Dalis analitikų ir investuotojų mano, kad ECB jau prarado rinkų pasitikėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių