Skatins tausoti aplinką ir pirkti daugkartinio naudojimo baterijas

Lietuvos gamintojų ir importuotojų asociacijos duomenimis, Lietuvoje surenkama tik apie 5 proc. visų parduotų baterijų. Pasak asociacijos direktoriaus Audriaus Puškoriaus, Lietuvoje dar nėra susiformavę panaudotų baterijų rinkimo tradicijos.

„Gyventojai į parduotuves ir kitus baterijų surinkimo taškus atneša vos 5 proc. panaudotų baterijų. Tuo tarpu kaimyninėje Lenkijoje vartotojai yra keturis kartus aktyvesni – surenkama apie 24 proc. visų parduotų baterijų, o Vakarų valstybėse vartotojai sugražina didžiąją dalį panaudotų baterijų“, – teigė A. Puškorius.

Pasak „Rimi Lietuva“ generalinio direktoriaus Tony Holmbergo, šie duomenys rodo, kad didžioji dauguma parduotuvėse parduodamų baterijų nesugrįžta į jas saugiam utilizavimui, o yra išmetamos kartu su buitinėmis atliekomis.

„Suprantame, kad baterijų rūšiavimo įpročiams susiformuoti reikalingas laikas, todėl nusprendėme inicijuoti akciją, kuria norime paskatinti pirkėjus energiją naudoti atsakingai. Nuo lapkričio 23 dienos „Rimi“ pirkėjams, atnešusiems panaudotas baterijas, siūlysime su 40 proc. nuolaida įsigyti naujų daugkartinio naudojimo elementų ir jų pakrovėjų, kuriuos vartojant tausojama aplinka. Daugkartinės pakraunamos baterijos paprastai atsiperka po aštuntojo naudojimo, o dėl akcijos nuolaidos jos pirkėjams atsipirks jau po 5 karto“, – sakė T.Holmbergas.

Iš neaktyvių netinkamai išmestų baterijų į aplinką patenka sunkieji metalai, metalai, rūgštys, toksinės medžiagos. Jos teršia dirvožemį, paviršinius ir gruntinius vandens. Didžiausią neigiamą poveikį aplinkai turi baterijose esantys sunkieji metalai – švinas, gyvsidabris ir kadmis. Patekę į aplinką, jie kaupiasi gyvuosiuose organizmuose ir sukelia įvairių susirgimų.

Dalis baterijose esančių metalų – manganas, cinkas, geležis, švinas yra tinkami perdirbimui ir pakartotiniam naudojimui, todėl svarbu, kad baterijos būtų tinkamai utilizuojamos, o dalis medžiagų panaudojamos dar kartą.

Per metus „Rimi“ parduotuvėse parduodama 11 tonų įvairaus dydžio galvaninių elementų, o panaudotų grąžinama tik maža dalis. Daugkartinės baterijos sudaro tik 8 proc. visų parduotų baterijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių