Skatina statyti stambias saulės jėgaines

Kainų komisija sumažino saulės energijos gaminamos elektros kainas 3 proc. Už vieną kilovatvalandę nuo sausio bus mokama maždaug 15–20 centų mažiau nei šiemet.

Saulės energetikų asociacija sako, kad įsigaliojus naujam tarifui, mažųjų saulės jėgainių nebeatsiras taip aktyviai kaip dabar. Tačiau ateityje norima, kad tarifas būtų stabilus, nes tai leistų planuoti ilgalaikes investicijas.

Kainų komisija savo sprendimą argumentuoja tuo, kad dabar dažniausiai steigiami būtent maži saulės jėgainių parkai, kurie laikomi mažiau efektyviais, o ateityje, siekiant tolygios rinkos plėtros, norima skatinti steigtis stambius gamintojus.

„Jei plėtros leidimas bus išimtas 2012 m. eigoje iki šių metų pabaigos, tai jiems, priklausomai nuo jėgainės dydžio, tarifai galios tie, kurie galioja ir šiuo metu, t. y. nuo 1,04–1,44 Lt. Tie, kurie išsiims plėtros leidimus po 2013 m. sausio 1 d., tai jiems galios tie tarifai, kurie patvirtinti nuo ketvirtadienio – nuo 0,9 iki 1,25 Lt už 1 kWh. Galibūt tai bus ne tokios patrauklios sąlygos mažiesiems, bet taip savaime paprastėja sąlygos didesniems vystytojams. Tai šios dienos įvertinimas, kaip vystėsi sektorius, rodo, kad įstatymu nustatytas tikslas pasiekti 10 MW yra įgyvendintas 8,7 proc., o iki 2020 m. yra likę 7 metai, tai to laiko yra“, – sako Kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
kazkas gerai patepe, tai nutarima ir prastume. nekitaip .... BS Lt kaip ir anksciau.

butina

butina  portretas
visus daugiauksciu namu stogus jomis padengti o ne statyti laukuose galingas, visvien saules aktuali tik vasaros 6 menesius, biokuras tik ziemos 6 menesius, o visa kita irgi nuo gamtos priklauso isskyrus tik geotermines

Tai

Tai portretas
Tai čia ta Korsakaitė turbūt nori pasakyti, kad iki 2020 m elektros kilovatvalandė kainuos 1,44 lito? Nesuprantama, kam gaminti tokią brangią energiją, jei yra daug pigesnės ir kas padengs tą kainų skirtumą, ar vėl mokesčių mokėtojai finansuos tuos Vasiukų projektus? Manau, jokia čia atsinaujinanti ir naudinga energijos gamyba, o tik nauja pinigų plovykla.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių