Skalūnų dujų žvalgybos konkurso nugalėtojas paaiškės kovo 19-ąją

Sprendimas dėl skalūnų dujų žvalgybos vakarų Lietuvoje konkurso laimėtojo turėtų būti paskelbtas kovo 19 dieną.

„Dabar šitas klausimas yra atidėtas iki kovo 19 dienos, nes Mokslų akademija yra įsipareigojusi pateikti išvadas iki tos dienos. Bet turime suprasti, kad kova gali vykti vietose, jei ten būtų pradėti atlikti žvalgybos darbai“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Jis pakartojo, kad „Chevron“ turi bendrauti su vietos bendruomene, kad nebūtų priešinamasi investicijoms.

„Keletą kartų esu sakęs ir tą patį esu sakęs “Chevron„ atstovams - šita kompanija turi dirbti su vietine bendruomene, kuri priešinasi. Taip pat dirbti su politikais, kad nebūtų jokių kliūčių šitoms investicijoms įsisavinti“, - teigė premjeras.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vadovas Algimantas Salamakinas antradienį premjero prašė nepriimti galutinio sprendimo dėl konkurso rezultatų. Jis prašė sustabdyti laimėtojo paskelbimą, kol bus pateiktos mokslininkų išvados ir apsispręsta, ar reikia keisti įstatymus.

Mokslų akademijos išvados Seimą pasieks maždaug kovo viduryje - kovo 13-ąją jas numatoma svarstyti bendrame Ekonomikos ir Aplinkos apsaugos komitetų posėdyje.

Kilus nemažam pasipriešinimui dėl planuojamos skalūnų dujų žvalgybos vakarų Lietuvoje, Aplinkos ministerija atidėjo trečiadienį planuotą komisijos posėdį, kuriame dujų žvalgybos konkurso laimėtoju turėjo būti paskelbtas JAV energetikos milžinas „Chevron“.

Angliavandenilių išteklių naudojimo konkurso komisija turės spręsti, ar pripažinti bendrovių „Chevron Exploration & Production Lietuva“ ir „Diseta“ pasiūlymus tinkamais ir pripažinti jas konkursų laimėtojomis.

„Chevron Exploration & Production Lietuva“ vienintelė pateikė paraišką žvalgyti vadinamųjų molio skalūnų Šilutės-Tauragės plote vakarų Lietuvoje, o 2012 metų spalio pabaigoje įsteigta „Diseta“ nori žvalgyti naftos išteklius Kudirkos-Kybartų plote.



NAUJAUSI KOMENTARAI

negi Lietuva negali

negi Lietuva negali  portretas
apsigynti nuo kenkeju......

vytautas

vytautas portretas
Sprendžiant konkurso nugalėtoją nesvarstoma ar iš viso reikia atiduoti skalūnų klodus užsienio firmoms, nes pagal konkurso sąlygas įmonė atlikusi žvalgybą įgyja teisę išžvalgytus klodus eksploatuoti. Pelnas išplaukia į užsienį, o Lietuvai atitenka mokesčiai, kurie sudaro apie 10% išeksploatuotų turtų vertės. Norvegai patys eksploatuoja, pasilieka 100% pelno ir yra viena iš turtingiausių šalių, mes atiduodami 90% išgaunamų turtų vertės užsieniečiams pasmerkiame save amžinam skurdui. Gal mes patys negalime . Netiesa. Lietuviai viską gali, o daugeliu atveju geriau negu užsieniečiai. Reikalingas tik politinis sprendimas.

www

www portretas
Lietuva ir taip jau uztersta ir dar mus nori ptiesyti kad dar dasides tarsa neuztenka ignalinos karaliauciaus ir baltarusijos atominio trikampio nuo ko Lietuvele pavirs antru semipalatinsku taip kad pagalvok butkeviciau kas teisus?...........
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių