Siūloma naktimis kioskuose uždrausti prekiauti alkoholiu

Seimo Sveikatos reikalų komitetas nuo kitų metų sausio mėnesio siūlo uždrausti alkoholio prekybą kioskuose ir naktį.

Komitetas sutiko, kad alkoholiu degalinėse ir parduotuvėse nebūtų leidžiama prekiauti nuo 22 val. iki 8 valandos ryto, tačiau parduotuvėse, kurios įrengtos daugiabučiuose, paliko iki šiol galiojantį draudimą alkoholiu pradėti prekiauti nuo 9 val. ryto.

Parlamentarai nutarė, kad leidus alkoholiu prekiauti nuo 9 val. ar vėliau (komitetas anksčiau buvo nutaręs, kad alkoholiu būtų galima pradėti prekiauti 10 val.) kaimų ir miestelių parduotuvėse bus sunku nuo pirkėjų paslėpti alkoholinių gėrimų lentynas.

Komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas jas siūlė uždengti specialiomis užuolaidomis.

Pasak jo, ateityje bus siekiama alkoholio pardavimus uždrausti prekybos centruose ir kitose prekybos vietose, o leisti tik specializuotose parduotuvėse su atskiru įėjimu.

Ekonomikos komiteto narys Pranas Vilkas tvirtino, kad degalinėse būtina leisti prekiauti alkoholiu, tačiau būtina riboti prekybos alkoholiu laiką, nes jose gėrimų daugiausia parduodama vakare ir naktį, kai nebedirba prekybos centrai.

Socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Ivanauskas siūlė alkoholiu parduotuvėse neprekiauti nuo 23 val. iki 8 val., o konservatorė Irena Degutienė - nuo 22 val. iki 8 val. Prekybos įmonių asociacijos direktorius Marius Busilas norėjo, kad prekybininkams būtų leista alkoholiu prekiauti nuo 6 val. iki 24 valandos.

Lietuvos verslininkų sąjungos, prekiaujančios naftos produktais, tarybos pirmininkas Algimantas Čaplinskas teigė, kad 60 proc. degalinių parduotuvių apyvartos sudaro pajamos iš alkoholio.

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininko pavaduotoja Zita Sorokienė tvirtino, kad kioskuose parduodama tik 4 proc. alkoholinių gėrimų.

Aludarių asociacijos prezidentas Audrius Vidžys sakė, kad didieji aludariai kioskuose parduoda iki vieno procento produkcijos.

"Daugiausia alaus kioskuose realizuoja smulkieji aludariai, kurių yra apie 80, jeigu Seimas jiems uždraus prekiauti alkoholiu kioskuose, jiems bus blogai, nes jie savo produkcijos didžiuosiuose prekybos centruose neparduoda", - sakė A. Vidžys.

Šalyje veikia apie du tūkstančiai kioskų, dalis iš jų dirba visą parą. Juose galima prekiauti ne stipresniu kaip 8,5 proc. alumi.

BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.

"Klaipėdos" nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių