Siūloma atskirti sveikatos draudimo įmokas

Vyriausybė linkusi pritarti siūlymui sumažinti gyventojų pajamų mokestį, atskiriant nuo jo privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Šiuo metu iš 24 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifo 7,2 procentinio punkto, arba 30 proc. yra skiriami privalomajam sveikatos draudimui.

„Mintis yra nenauja, apie ją jau senokai diskutuojamam. Kalbama apie tai, kad tuos 30 proc. gyventojų pajamų mokesčio, kuris tiesiogiai eina į Privalomojo sveikatos draudimo fondą, atskirti kaip atskirą įmoką, ir tuomet visi matytume, kur tie pinigai eina. Kai sritis (sveikatos apsauga)  turės atskirą finansavimą, jis bus ir skaidresnis, ir galės būti didinamas", - sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Tačiau jis teigė kol kas negalįs pasakyti, kiek mažės gyventojų pajamų mokestis. Skaičiuoti, kad tokiu atveju jo tarifas siektų 16-17 proc., nebūtų tikslu.

Be to, R.Šadžius pabrėžė, kad kol kas nėra jokio sprendimo, todėl kitų metų biudžetas sudaromas, skaičiuojant dabartinį pajamų mokesčio tarifą.

Premjeras Gediminas Kirkilas su R.Šadžiumi ir sveikatos apsaugos ministru Gediminu Černiausku trečiadienį aptarė galimybes didinti kitų metų valstybės biudžeto išlaidų dalį, skirtą sveikatos apsaugai.

G.Černiauskas sakė, jog daugiausia diskutuota apie kitų metų privalomojo sveikatos draudimo fondą - apie galimybę sumažinti gyventojų pajamų mokestį, atskiriant nuo jo įmoką privalomajam sveikatos draudimui.

„Šiai idėjai pritarė ir premjeras, ir Finansų ministerija, ir Sveikatos ministerija", - teigė G.Černiauskas.

Pasak jo, idėja bus svarstoma Vyriausybės strateginio planavimo komitete, tačiau siūlymų įgyvendinimo galima laukti tik išrinkus naują Seimą ir suformavus naują Vyriausybę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama. 


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių