Siūlo šilumos ūkį perimti į valstybės rankas

Energetikos ministerijos atstovai ragina Seimą pagalvoti apie šilumos ūkio perėmimą iš savivaldybių į valstybės rankas.

Tokio pasiūlymo sulaukė Seimo Antikorupcijos komisija, surengusi diskusiją apie šilumos kainas, praneša LTV „Šiandien“.

Šiomis dienomis žmonės moka už šildymą. Ir nors sąskaitos už sausį mažesnės nei už šaltą gruodį, dauguma kalba, kad vis tiek per brangu.

Pasitarimą ta tema suregusius Seimo Antikorupcijos komisijos narius kai kurie šilumos ūkio ekspertai tikino, kad šildymo kainos tokios aukštos ne dėl šaltos žiemos ir ne dėl augančių kuro kainų, o Šilumos ūkio įstatyme įtvirtintos kainos nustatymo metodikos, esą leidžiančios šilumos tiekėjams dirbtinai didinti savo išlaidas.

„Kainą nustato Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija – valstybinė institucija. Nustatant kainą yra kruopščiai tikrinamos visos mūsų išlaidos, ir mūsų kaina niekuo nesiskiria nuo kitų miestų kainų“, – aiškino „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas.

Kainų ir energetikos kontrolės komisijos atstovai sako, kad kai kurios savivaldybės, pavyzdžiui, Akmenė, Utena, Švenčionys ir Mažeikiai per porą metų sumažino kainas 25–30 procentų.

„Visos priemonės, kuriomis galima valdyti šilumos kainą, yra savivaldybės tarybos rankose, ir jeigu taryba numato vienokį ar kitokį investicinį planą, tai jos atsakomybė, kokia bus ateity kaina.

Aš taip pat, kaip vilnietis, turėčiau priekaištų Vilniaus patvirtintam planui. Iš to dokumento, kuris dabar patvirtintas, aiškiai matosi, kad per ateinančius 5 metus nėra prielaidų šilumos kainai mažėti.

Tai, ką patvirtino savivaldybė, yra investicijos į tinklus, o jos atsiperka per 20 metų, taip kad ten kainos mažėjimo po 5 metų nesimato“, – sakė Kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis.

„Prezidentė pasakė, kad akivaizdžiai matom, jog savivalda nesusitvarko su šilumos tiekimo funkcijomis. Tai vienas iš [galimų sprendimo] variantų – perimti [šilumos ūkį] į valstybės rankas“, – teigia Energetikos ministerijos Šilumos skyriaus vedėjas Kęstutis Žilėnas.

Energetikos ministerija žada iki rugsėjo parengti visiškai naują Šilumos ūkio įstatymą.


Šiame straipsnyje: šildymasšildymo kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaustukas

Klaustukas portretas
Na ,o valstybė sąžininga pas mus?Ir valstybę reikia kontruoliuoti.Klausimas kyla -kas tai padarys?

sauktukas

sauktukas portretas
kol lausi,kas padarys,tai apvogs dar dvigubai

....

.... portretas
Ten, kur valstybinis, ten ir vagiama, laikas tai įsikalti žmonėms, o prieš monopolius reikia su konkurencija kovot.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių