Siūlo galvoti apie akcizų benzinui mažinimą

Degalų kainoms ir toliau stiebiantis aukštyn, ekonomistas Rimantas Rudzkis siūlo galvoti apie akcizų benzinui mažinimą.

„Manyčiau, kad šioje situacijoje svarstytinas benzino akcizo sumažinimas, nes Lietuvoje jis yra kiek aukštesnis nei Europos Sąjungoje nustatytas minimumas. Šiaip tai Vyriausybei mažai džiaugsmo, kai akcizai mažinami, nes mažėja įplaukos, bet iš kitos pusės, kada degalų kainos labai aukštos, dar labiau padidėja kontrabanda iš kaimyninių šalių“, – Lietuvos radijui kalbėjo R. Rudzkis.

Anot jo, mažesni akcizai padėtų mažinti kontrabandos mastus, tad Vyriausybė galbūt nieko neprarastų, o žmonės galėtų įsigyti šiek tiek pigesnių degalų.

R. Rudzkis pastebi, kad prieš priimant sprendimą reikėtų įvertinti perspektyvas, tačiau, anot jo, mažai tikėtina, kad ateityje naftos kainos mažės.

„Vyriausybė niekada nenori priimti tokių sprendimų, nes mokesčiai ne ta sritis, kur galima kaitalioti pirmyn atgal kaip švytuoklę. Tai yra pirmiausiai reikia apsižiūrėti, kiek ilgalaikis bus šitas naftos kainų pakilimas į tokias rekordines aukštumas, bet deja, panašu, kad artimiausioje ateityje nenusimato, kad situacija pagerės“, – kalbėjo ekonomistas.

Anot jo, dėl išaugusių degalų kainų kenčia ir vartotojai, ir šalies gamintojai.

„Grėsmės žinomos, jas galima įvardinti tiesmukai. Mes vis daugiau priversti mokėti už degalus, o tai reiškia, kad didžiąją dalį pinigų, kuriuos sumokame, sumokame už importinę žaliavą ir tie pinigai iš Lietuvos iškeliauja. Tai, iš vienos pusės, blogiau žmonėms, nes jiems mažiau lieka pinigų kitoms prekėms, krenta perkamoji galia. Iš kitos pusės, mažiau perkama vietinės gamybos prekių, o tai reiškia, kad sunkiau atsigauti vidaus vartojimui, tai gamybai, kuri nukreipta į Lietuvos rinką“, – komentavo R. Rudzkis.

Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, minimalus akcizas benzinui tūri siekti 1240 litų už toną. Dabar Lietuvoje taikomas akcizas – 1,5 tūkst. litų už toną.

Lietuvos degalinėse kuro kaina toliau kopia aukštyn. Penktadienį kai kuriose šalies degalinėse litras 95 markės benzino kainavo 4,63 lito, dyzelino kaina pasiekė 4,34 lito. 


Šiame straipsnyje: akcizaibenzinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaikams

Vaikams portretas
bezinas tegu buna 3.50lt dyzelis 3.60lt

nesvarbu

nesvarbu portretas
man kiek kainuoja, yra kur galima gauti zymiai pigiau

qaw

qaw portretas
Rinkimai praėjo, dabar mes iš gerbiamų rinkėjų tapome įprastine minia, garliavinais, dėl kurių neverta vargintis. Tie, nuo kurių akcizų dydis priklauso, važinėja pildamiesi visokiomis kanceliarinėmis išlaidomis kompensuotus degalus arba juos vežioja taip pat už visų "valdiškus" pinigus.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių