Šiemet būsto pardavimo sandėrių sudaroma ketvirtadaliu daugiau nei pernai

Pagal Registrų centro skelbiamus duomenis, iki 2010 m. liepos būsto rinkoje buvo sudaryta maždaug 24 proc. daugiau būsto pardavimo sandorių, negu 2009 m. tuo pačiu laikotarpiu.

Pagal „ICA Real estate“ surinktą informaciją, per antrąjį ketvirtį naujos statybos butų kainos pirminėje rinkoje, lyginant su 2010 m. I ketv., iš esmės nepasikeitė. Užfiksuotas nedidelis, iki 1 proc. bendras būsto kainų lygio sumažėjimas.

Vilniuje, mažėjant naujos statybos butų pasiūlai, kai kuriuose vidutinės klasės projektuose, pardavimo kainos vėl buvo padidintos. Senos statybos butų vidutinės pardavimo kainos sumažėjo 1-5 proc., lyginant su 2010 m. pradžia.

Individualiųjų namų pardavimo sandorių buvo sudaryta 5 proc. daugiau, negu 2009 m. II ketv, o butų buvo parduota net 30 proc. daugiau.

Analizuojant visus sudarytus būsto pardavimo sandorius, pastebėjome, kad parduodamų butų dalis per ketvirtį sumažėjo nuo 80 proc. iki 77 proc. visų būsto pardavimo sandorių. Iš viso per 2010 m. I pusm. sudaryta virš 10.000 būsto vienetų pardavimo sandorių.

Antrasis metų ketvirtis buvo aktyvesnis – nupirkta virš 5.700 butų ir namų, kai per pirmąjį – 4.300 vnt.

Pagal Registrų centro pateiktą informaciją, pastebėta, kad naujos statybos parduotų butų dalis vis mažėja. Jeigu 2008 m. IV. ketv. Vilniuje net 53 proc. parduotų butų buvo naujos statybos (beveik 950 naujos statybos butų iš 1.800 sudarytų sandorių), tai 2010 m. II ketv. naujos statybos butų pardavimai sudarė tik penktadalį visų butų pardavimų mieste (480 naujos statybos butų iš 2.700 sudarytų butų pardavimo sandorių).

Analizuojant visos Lietuvos būsto rinkos duomenis, pastebėta, kad naujos statybos būsto pardavimo sandorių dalis sudaro šiek tiek mažiau, negu 9 proc.

Per 2010 m. II. ketv. parduota beveik 1.000 naujos statybos individualiųjų namų ir butų. Kaip jau minėjome anksčiau, pagal Registrų centro pateiktą informaciją per pirmąjį metų ketvirtį sudaryta virš 10.000 būsto pardavimo sandorių.

Manoma, kad mažėjanti naujos statybos butų ir individualių namų pardavimų dalis visuose sudarytuose sandoriuose yra įtakota mažėjančios naujos statybos būsto pasiūlos. Per pirmąjį metų ketvirtį tik viena nekilnojamojo turto plėtros įmonė paskelbė apie naujo daugiabučio statybas, tačiau dar bent kelios statybos ir nekilnojamojo turto plėtros įmonės užsiminė apie planus atgaivinti užšaldytas statybas.

Pagal „ICA Real Estate“ turimus duomenis, šiuo metu Vilniuje yra maždaug 1.520 nerealizuotų naujos statybos butų pirminėje rinkoje. Kaune – 570, Klaipėdoje – 620, o kituose miestuose – apie 800 butų. Iš visų pradėtų daugiabučių projektų maždaug 65 proc. jau yra pastatyti. Kitą naujos statybos butų pasiūlą sudaro statomi arba planuotini projektai.

Apibendrinant būsto rinkos pardavimų informacija pastebėta, kad sudarytų būsto sandorių skaičius po truputį auga, tačiau naujos statybos būsto dalis visuose sudarytuose sandoriuose, mažėja.

Pastebima, kad baigiamuose statyti daugiabučių namų projektuose, likę butai parduodami mažinant kainas, nes paprastai likę neparduoti butai yra per didelių plotų, nepatogaus planavimo, arba nelikvidūs dėl kitų priežasčių.

Taip pat per artimiausius tris mėn. būsto rinkai turėtų būti pasiūlyti bent keli nauji projektai, o plėtotojai, vykdydami pardavimus, galės pasiūlyti išskirtines kai kurių bankų finansavimo sąlygas, todėl tai galėtų padidinti naujos statybos būsto pardavimus.

Ilgalaikių atsigavimo ženklų galėtume tikėtis tik pagerėjus Lietuvos ekonominei situacijai bei esant palankesnei darbo užmokesčio, užimtumo ir bankų kreditavimo rinkai.


Šiame straipsnyje: būstasNT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių