Siekiantiems ES lėšomis modernizuoti ūkius – pasikeitimai

Nuo kovo 1 dienos pradėtos rinkti paraiškos Europos Sąjungos (ES) paramai ūkiams modernizuoti bei energetinių augalų auginimui.

Parama šioms veiklos sritims teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“.

Paraiškos renkamos Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento teritoriniuose paramos administravimo skyriuose pagal numatomą projekto įgyvendinimo vietą. Paraiškas galima teikti iki balandžio 29 d.

Paramos ir šįmet galima kreiptis pagal visas tris priemonės „Žemės ūkio modernizavimas“ veiklos sritis: Nitratų direktyvai įgyvendinti, investicijoms į žemės ūkio produkcijos gamybą bei paslaugas ir energetinių augalų auginimui. Paramos kaip ir anksčiau pagal pirmąsias dvi veiklos sritis gali kreiptis žemę dirbantys bei paslaugas žemės ūkio sektoriui teikiantys žemdirbiai, pagal trečiąją – teisėti žemės ūkio naudmenų (ŽŪN) naudotojai. Tačiau šįmet paramos gavėjų laukia nemažai pasikeitimų ir naujovių.

Parama – pagal sektorius

Šįmet paramos pinigai bus paskirstyti ne tik priemonės atskiroms veiklos sritims, bet ir nustatytos paramos sumos skiriamos prioritetiniams – gyvulininkystės, augalininkystės ir paslaugas žemės ūkiui teikiantiems sektoriams bei subsektoriams

Savo ruožtu gyvulininkystės sektoriaus paramos lėšos bus skiriamos mėsinės galvijininkystės, kitų gyvulininkystės ir paukštininkystės subsektoriams. Taip pat augalininkystės sektoriaus paramos lėšos – linininkystės ir sėklininkystės, sodininkystės, uogininkystės ir daržininkystės bei cukrinių runkelių auginimo subsektoriams.

Paraiškų vertinimas pasibaigus jų rinkimui

Šįmet, kaip ir anksčiau, pagal antrąją priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ veiklos sritį bus galima krieptis mažesnės nei 150 tūkst. litų paramos. Tačiau šįmet šios paraiškos bus vertinamos tokia pat tvarka, kaip ir paraiškos prašant didesnės nei 150 tūkst. litų paramos. Skirtumas tas, kad kreipiantis iki 150 tūkst. litų paramos nereikės teikti atskiro verslo plano, jis yra paraiškos dalis. Šįmet visos paraiškos bus vertinamos pasibaigus jų rinkimo terminui, nepriklausomai nuo to, kada jos buvo pateiktos.

Galimas pirmumo kriterijų taikymas

Jei paaiškės, kad prašoma bendra paramos suma yra didesnė už skirtąją metinę sumą, bus atliekamas projektų pirmumo vertinimas. Pirmumo vertinimo kriterijai yra pateikti kiekvienos veiklos srities įgyvendinimo taisyklėse. Pirmajai priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ veiklos sričiai yra nustatyti 2, antrajai – 9, trečiajai – 3 pirmumo kriterijai.

Pirmumą į paramą turės tie pareiškėjai, kurie dar niekada nėra gavę paramos, arba laiko daugiau gyvulių, dirba iki 150 ha žemės. Pranašumą turės ir jauni, iki 40 metų amžiaus ūkininkai.

Svarbus pirmumo kriterijus – paramos gavėjo narystė žemės ūkio kooperatyve.

Naujovė, jog šįmet pirmumas paramai pagal antrąją priemonės veiklos sritį bus teikiamas iš emigracijos grįžusiems asmenims. Tiesa, šis pirmumo kriterijus pagal svarbą yra aštuntoje vietoje.

Pirmumo kriterijai kiekvienos veiklos srities įgyvendinimo taisyklėse išdėstyti mažėjančia svarbumo tvarka (žiūr. www.paramakaimui.lt).

Paraiškos bus vertinamos pagal nustatytą projektų pirmumo vertinimo kriterijų eiliškumą. Kai skirtos paramos lėšos išseks, paraiškos, kuriose projektai atitinka likusius kriterijus, nebebus vertinamos. Jeigu paraiškoje ir pridedamuose dokumentuose nebus duomenų, leidžiančių nustatyti pareiškėjo atitiktį pirmumo kriterijui, bus laikoma, kad jis jo neatitinka.

Keičiasi maksimalus paramos dydis

Keičiasi ir paramos vienam projektui skiriamos maksimalios sumos. Šįmet vienam paramos gavėjui parama negalės viršyti 345 280 Lt. Išimtis – jei pareiškėjas yra pripažintas žemės ūkio kooperatyvas ar jo narys arba pareiškėjo ūkis priklausys vienam iš gyvulininkystės, sodininkystės, uogininkystės, daržininkystės, vaistažolininkystės, cukrinių runkelių auginimo subsektoriui. Pastariesiems pareiškėjams vienam projektui įgyvendinti gali būti skiriama iki 1 381 120 Lt dydžio parama.

Paramos dydis pagal priemonės pirmąją veiklos sritį, kaip ir anksčiau, skaičiuojamas atsižvelgiant į tinkamas finansuoti projekto išlaidas ir pareiškėjo turimų ar numatomų laikyti sąlyginių gyvulių vienetų (SGV) skaičių valdoje. Tačiau didžiausia parama vienam projektui negalės viršyti 690 560 Lt .

Parama trumpos rotacijos želdiniams įveisti negali būti didesnė kaip 5179 Lt/ha. Didžiausia paramos suma vienam projektui negalės viršyti 690 560 Lt.
Kaip ir anksčiau pareiškėjas turės tvarkyti ar įsipareigoti tvarkyti buhalterinę apskaitą. Tačiau dabar turės būti vedama dvejybinė apskaita.

Naujovės

- Priemonės įgyvendinimo taisyklės vienodai taikomos ir pareiškėjams, prašantiems iki 150 tūkst. litų paramos.
- Paramos paraiškos bus skirstomos pagal prioritetinius sektorius, subsektorius ir pagal pirmumo kriterijus.
- Paraiškų vertinimas bus pradėtas tik pasibaigus jų surinkimo laikotarpiui.
- Galima projektų konkurencija.
- Jei pasibaigus paraiškų rinkimui paaiškės, kad prašoma bendra paramos suma yra didesnė už skirtąją metinę sumą, bus atliekamas projektų pirmumo vertinimas. Pirmumo vertinimo kriterijai yra pateikti veiklos srities įgyvendinimo taisyklėse.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių