Šiaulietis šiemet nukasė antrą bulvių derlių

Mokslininkų žodžius, kad per sezoną užauginti du derlius Lietuvoje įmanoma, patvirtina vienas Šiaulių rajono ūkininkas. Jis nukasė jau antrą bulvių derlių.

Antrasis ankstyvųjų bulvių derlius – jau sandėliuose. Liepos pradžioje pasodintos bulvės subrendo vos per pustrečio mėnesio, tačiau joms pakenkė lietinga vasara. Dėl šlapios dirvos drėgmės nemėgstančios greitai augančios ankstyvosios bulves duso, tad užaugo nedidelės ir tinkamos tik sėklai.

Nors iš dviejų hektarų, panaudotų eksperimentui, prikasta tik apie 20 tonų antrojo derliaus bulvių, – įprastai šis skaičius būna keturiskart didesnis, – ūkio savininkas nemano, kad bandymas nepavyko.

„Visada visi sako, kad nepavyks, kad tai – neįmanoma. Bet tokių skeptikų paklausus, ar patys mėgino išauginti antrą dernių, visi atsako neigaimai. Tad man ir kilo idėja pačiam imti ir pamėginti“, – pasakoja bulvių augintojas Edas Sasnauskas.

Anot ūkininko, antrasis bulvių derlius nIekuo nenusileistu pirmajam, jei tik orai būtų buvę sausesni. Rankų augintojas nuleisti nežada ir kitąmet vėl bandys.

Tiesa, plėsti laukų neketina. Eksperimentuojantis, esą, ne dėl ekonominės naudos: „Jei augintumėme svogūnus arba morkas, tai tada būtų galima tai daryti. Nuėmus svogūnus ar morkas sodinti bulves būtų labai gerai, o bulves po buvlių, ne itin. Juk tai – tas pats augalas. Šį eksperimentą atlikau tik dėl sportinio įdomumo“.

Žemdirbystės instituto Augalų mitybos ir agroekologijos skyriaus vedėjas Sigitas Lazauskas sako, kad Lietuvoje per sezoną užauginti du derlius – įmanoma, tačiau tam įtakos turi oras, pasirinkti augalai ir žmonių entuziazmas.


Šiame straipsnyje: bulvėsderlius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rusniskis

Rusniskis portretas
Nu ka gal ir man pameginti bulves ankstyvas pasodinti du kartus.Pirmasias nukasu iki Joniniu, tai antrasias tureciau kasti apie rugsejo pradzia.

jio

jio  portretas
matomai stebuklinga zeme ir as noreciau tokia tureti 3 derlius nukasciau

REIKIA

REIKIA  portretas
manyti ,kad jos ir labai "ekologiškos".
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių