Šiais metais naftos kaina pakilo 27 proc.

Per pirmąją šių metų savaitę „Brent“ naftos kaina Londono biržoje pabrango daugiau nei 27 proc. – 9,5 JAV dolerio už barelį.. Šiandien naftos barelis Londone kainuoja 46 dolerius.

„Tokį kainos augimą lėmė keletos priežasčių derinys, tačiau daugiausiai įtakos turėjo nerami geopolitinė situacija Artimuosiuose Rytuose bei Europos valstybių nesutarimai dėl gamtinių dujų,“ – teigia „Lietuva Statoil“ Rinkodaros departamento direktorė Daiva Jokšienė.

Dar šventiniu laikotarpiu įsiplieskęs radikalios grupuotės „Hamas“ ir Izraelio konfliktas turėjo bene daugiausiai įtakos naftos brangimui. Nors Gazos ruožas nėra strategiškai svarbi teritorija naftos gavybai ar tiekimui, ekspertų teigimu, intensyvūs kariniai veiksmai bei dėl to kilusi pasaulinė įtampa gali sąlygoti ir tolesnį naftos kainos kilimą.

Žaliavos kainos didėjimą pirmąją metų savaitę taip pat lėmė besitęsiantys nesutarimai tarp Rusijos ir Ukrainos dėl gamtinių dujų tiekimo. Dėl Rusijos ir Ukrainos ginčo trečdalis Europos Sąjungos valstybių pastarosiomis dienomis dujų negauna išvis arba jų gauna mažiau nei anksčiau. Situaciją apsunkino staiga atšalę orai, dėl kurių padidėjo naftos produktų poreikis. Tai lėmė išaugusią naftos žaliavos ir jos produktų paklausą, sąlygojusią naftos kainos kilimą.

Naftos kainos kilimui įtakos turėjo ir daugiausiai naftos bei jos produktų suvartojančių valstybių sprendimai pirkti didelius kiekius žaliavos atsargoms kaupti. Sausio 2 d. JAV Energetikos departamentas išplatino pranešimą apie ketinimus įsigyti 12 mln. barelių naftos. Siekiant pasinaudoti vis dar palankia naftos kaina, norima atstatyti naftos atsargas, kurių lygis buvo rekordiškai sumažėjęs dėl žalos, padarytos dar 2005 m. Jungtinėse Valstijose siautusių uraganų Katrina ir Rita.

Pranešimą apie ketinimą įsigyti daugiau naftos išplatino ir Kinija. Vykdydami ilgalaikius strateginius planus kaupti naftos atsargas, Kinijos vadovai paskelbė apie sprendimą atnaujinti valstybinius naftos rezervus.

Įtakos naftos kainos pokyčiams turėjo ir gruodžio mėn. įgyvendintas naftos gavybos sumažinimas 0,57 mln. barelių per dieną,. „Svarbiausias naftą eksportuojančias šalis vienijančiam karteliui pavyksta laikytis ir nuosekliai įgyvendinti sprendimą mažinti naftos gavybos kvotas. Rinka šio sprendimo padarinius jau pajuto. Analitikai kol kas nedrįsta prognozuoti, kokių rezultatų galima laukti po sausio 19 d. vyksiančio OPEC susitikimo, tačiau gali būti, kad kaina toliau nebekris“, – sako D. Jokšienė.


Šiame straipsnyje: nafta,kuras

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių