Šią ir kitą savaitę - potencialių investuotojų į naują atominę prisistatymai Vilniuje

Jau šią savaitę Vilniuje regiono partnerės - Latvija, Estija, Lenkija ir Europos Komisija - bus supažindintos su vieno iš dviejų potencialių investuotojų į naują atominę elektrinę Lietuvoje pasiūlymu. Kitą savaitę numatomas antrasis toks susitikimas, kuriame prisistatys antrasis potencialus strateginis investuotojas.

Ketvirtadienį Vilniuje posėdžiaus aukšto lygio darbo grupė naujos regioninės atominės elektrinės Lietuvoje projekto klausimams spręsti - joje dirba Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Europos Komisijos institucijų atstovai, BNS pranešė patikimi šaltiniai. Kol kas oficialiai neskelbiama, kuris investuotojas prisistatys pirmasis.
A.Kubilius neseniai teigė, kad jau birželio mėnesį planuojamas dviejų užsienio kompanijų, pateikusių siūlymus statyti naują atominę jėgainę, svarstymas, dalyvaujant kompanijų vadovams ir regionų partneriams.

Pasiūlymus Lietuvai gegužės pabaigoje pateikė Japonijos ir JAV konsorciumas "Hitachi GE Nuclear Energy" ir JAV-Japonijos kompanija "Westinghouse Electric Company".
Energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigia, kad Visagino elektrinės statybos koncesijos sutartį su strateginiu partneriu planuojama pasirašyti iki šių metų pabaigos, parengiamieji naujos AE darbai turėtų prasidėti 2012 metais, o realios statybos - 2014 metais. Siekiama, kad nauja AE Visagine šiaurės rytų Lietuvoje, kur stovi 2009 metų pabaigoje galutinai uždaryta Ignalinos AE, pradėtų veikti 2020 metais.

Lietuva, pasak A.Sekmoko, ketina valdyti ne mažiau kaip 34 proc. akcijų būsimoje jėgainėje, tačiau galutinis sprendimas priklausys nuo Seimo, kuriam šį rudenį bus pateiktas naujos atominės elektrinės įstatymo projektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių