Serbija nacionalizavo “Alitos” valdytos įmonės akcijas

Serbija jau formaliai susigrąžino “Alitos” privatizuotos Belgrado alaus daryklos “Beogradska industrija piva” (BIP) akcijų kontrolę.

Jei teisiniai ginčai susiklostytų nesėkmingai, biržoje kotiruojamos “Alitos” akcininkams tai reikštų 100 proc. investuotų lėšų netekimą.

Serbijos centrinis vertybinių popierių depozitoriumas ir kliringo namai skelbia, kad 51,94 proc. „Beogradska industrija piva“ akcijų šiuo metu valdo valstybinis Serbijos Respublikos akcijų fondas. Tai reiškia, kad Serbija nacionalizavo BIP akcijas, kurios anksčiau priklausė „Alitai“ bei jos partnerei privatizavimo sandoryje - Estijos ir Lietuvos verslininkų valdomai „United Nordic Beverages“.

„Netekus akcijų, į kurias investuota daugiau kaip 70 mln. litų, vienintelis „Alitos“ ginklas išlieka teisiniai ginčai. Tačiau norime perspėti investuotojus, kad jeigu bylos pasibaigtų nesėkme, jie turi beverčius vertybinius popierius“, - pranešime spaudai cituojamas Investuotojų asociacijos valdybos narys Vytautas Plunksnis.

Kol kas „Alita“ nėra oficialiai paskelbusi apie BIP akcijų nacionalizavimą. „Alita“ vasario viduryje skelbė, kad Serbijos privatizavimo agentūra atšaukė BIP įsigijimo sandorį, o kovo pradžioje informavo, kad nesutinka su tariamais privatizavimo sutarties pažeidimais ir atitinkamais reikalavimais sumokėti baudas, viršijančias BIP įsigijimo sumą.

Be 41,52 proc. BIP akcijų, kitas „Alitos“ turtas 2009 metų pabaigoje buvo suteiktos 8,3 mln. eurų (28,6 mln. litų) paskolos „United Nordic Beverages“, tačiau jas susigrąžinti bus sunku, nes ši Švedijos bendrovė buvo įsteigta specialiai BIP privatizavimo sandoriui vykdyti.

„Alita“ yra gavusi 62 mln. litų paskolų iš „Swedbank“, finansavusio tiek įmonės privatizavimą, tiek sandorį Serbijoje.

„Kaip esame perspėję anksčiau, ši paskola gali prislėgti ir verslą Lietuvoje po 2009 metais įvykdyto reorganizavimo valdančią Įmonių grupę „Alita“, kuri yra „Swedbank“ laidavusi už „Alitą“, - nurodė V.Plunksnis.

Tiek įmonių grupės „Alita“, tiek „Alitos“ akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Vilnius biržoje.


Šiame straipsnyje: Alita

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių