„Senukų“ įkūrėjas planuoja gaminti šilumą ir Vilniui

Prekybos tinklo „Senukai“ įkūrėjo Augustino Rakausko iš dalies valdoma bendrovė „GECO Investicijos“ Vilniuje ruošiasi gaminti šilumą iš biokuro, rašo portalas DELFI.lt.

Įmonė „GECO Vilnius“ sostinės Savanorių pr. 182A planuoja statyti biokuro katilinę: Vilniaus aplinkos apsaugos departamentas nustatė, kad įmonei neprivalomas poveikio aplinkai vertinimas prieš pradedant statybas.

Gavus reikalingus leidimus katilinės statybos bus baigtos kitąmet, o investicija sieks 20-30 mln. Lt. Numatoma katilinėje deginti smulkintą medieną ir miško kirtimo atliekas.

Jėgainėje numatoma įrengti kogeneraciją – gaminti ir šilumą, ir elektros energiją.

„GECO Investicijos“ direktorius Raimondas Štreimikis sako, jog ši biokuro jėgainė Vilniaus mastais bus labai maža ir pagamins vos kelis procentus miestui reikalingos šilumos energijos.

„Todėl jos vienos įtaka bendrai šilumos kainai galės būti labai minimali“,  - sako įmonės vadovas.

Pasak jo, šiuo metu centralizuoti miestų šilumos tinklai yra monopoliniai, jų kaina - nekonkurencinga, nors ir reguliuojama.

Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos prezidentas ir Kauno technologijos universiteto šilumos ir atomo energetikos katedros docentas Valdas Lukoševičius mano, kad Vilniuje dėl naujos biokuro katilinės kainos reikšmingai nemažės.

Analogiška įmonė „GECO Kaunas“ jau dirba Kauno mieste, kur yra pripažinta nereguliuojamu šilumos tiekėju, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) duomenimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šašlikinė

Šašlikinė portretas
Kai užsimanau šašliko, tai nereguliarus noras, užsikūriu šašlikinę. Dideles įtakos trobos apšilimui tai nedaro, ir su restoranų kiekiu konkuruoti negaliu. Bet, kaip ir Rakauskas, jaučiu prievolę apie tai viešai pareikšti.

nuomone

nuomone portretas
Po truputį ir ''rakuškė'' susireikšmina ?

P.Morkunas

P.Morkunas portretas
Biokuras- blefas.... sako , jis pigesnis 3 kartus už dujas..irgi blefas. Kaune 2012m spalio pabaigoje paleista GECO 20 MW biokūro katilinė jau tiekia šilumą Kaunui. O kaina tai tik 2,7 ct/kwh mažesnė nei dujomis kūrenamos Kauno elektrinės (kurios kaina rekordiškai aukšta ). Taigi, jei skubiai pastatyti dujų terminalą ir gauti 20% pigesnių dujų , tai biokuras su savo dūmais nebus konkurencingas....TOKIA PRAKTIKA, DEJA nes kainų komisija patvirtina kainas kokių ,,reikia“
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių