Seimui parūpo bankų ir žiniasklaidos vadovų turtas

Seime ketvirtadienį įregistruotos Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisos, kuriomis siekiama įpareigoti turtą deklaruoti komercinių bankų ir žiniasklaidos priemonių vadovus ir jų šeimų narius.

Pataisas inicijavę Seimo nariai siekia, kad turto deklaracijas kasmet pildytų komercinių bankų tarybų ir valdybų nariai, administracijų vadovai, administracijų vadovų pavaduotojai ir jų šeimų nariai. Taip pat ši prievolė turėtų būti numatyta visuomenės informavimo priemonių tarybų ir valdybų nariams, vadovams, jų pavaduotojams, vyriausiesiems redaktoriams, jų pavaduotojams, redaktoriams, jų pavaduotojams ir jų šeimų nariams. Be to, turtą kasmet turėtų deklaruoti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) tarybos nariai ir jų šeimų nariai.

Politikai bankus ir žiniasklaidą vadina „problematiškomis sritimis“, kuriose būtina didinti skaidrumą.

„Siekiant sukurti efektyvesnį teisinį nepagrįsto praturtėjimo kontrolės mechanizmą bei atsižvelgiant į tai, kad komercinių bankų veikla ir visuomenės informavimo priemonių sritis yra problemiškos sritys, kuriose turi būti didinamas skaidrumas, tikslinga įvesti šiuose sektoriuose dirbančių gyventojų turto ir turimų piniginių lėšų kontrolę“, – rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Deklaravimo duomenys esą taip pat reikalingi mokesčių administratoriui ir kontrolės institucijoms, siekiant nustatyti turto įsigijimo šaltinių pagrįstumą.

„Pažymėtina, kad šiuo metu bankų sektoriuje darbo užmokesčio nustatymo mechanizmas nėra aiškus, o visuomenės informavimo priemonių  finansavimo mechanizmas taip pat gali kelti abejonių dėl pateikiamos informacijos skaidrumo“, – tikina projekto iniciatoriai.

Nors Gyventojų turto deklaravimo įstatymas numato, kad turtą taip pat privalo deklaruoti Seimo, Respublikos Prezidento, Vyriausybės, kitų pagal specialius įstatymus paskirtų valstybinių (nuolatinių) komisijų ir tarybų pirmininkai, jų pavaduotojai bei nariai ir jų šeimos nariai, tačiau šiuo metu LRT tarybos nariai turto deklaracijų neteikia.

„Atsižvelgiant į tai, kad šiuo metu taip pat kyla klausimas dėl LRT tarybos veiklos skaidrumo, siūloma  įstatyme šios tarybos nariams tiesiogiai numatyti prievolę deklaruoti turtą“, – siūlo grupė Seimo narių.

Tarp 17-kos pataisas teikiančių Seimo narių yra buvęs Kauno meras Erikas Tamašauskas, buvęs Panevėžio meras Vitas Matuzas, Jurgis Razma, Petras Auštrevičius, Inga Valinskienė.

Iki šiol Gyventojų turto deklaravimo įstatyme buvo numatyta, kad turtą ir pinigines lėšas privalo deklaruoti gyventojai, prašantys suteikti valstybės garantuojamą teisinę pagalbą arba piniginės socialinės paramos. Įstatyme taip pat numatytas baigtinis gyventojų, privalančių deklaruoti turtą, sąrašas: politikai, valstybės tarnautojai, kai kurių valstybės institucijų vadovai, teisėjai, notarai, Europos Parlamento nariai, jų šeimų nariai ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių