Seimui bus siūloma atšaukti prekybos alumi apribojimus

Seimui bus siūloma atšaukti nuo šių metų pradžios galiojantį draudimą prekiauti alumi didelėse talpose bei stipriu alumi. Pasak Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Dangutės Mikutienės, tokiu būdu Lietuvai galbūt pavyktų išvengti Europos Komisijos baudų, kurios grėstų Lietuvai, įvedusiai naujus draudimus.

"Kitą savaitę inicijuosiu įstatymo pataisą, kad straipsnius (Alkoholio kontrolės įstatymo - BNS) skelbti netekusius galios. Po to Ūkio ministerija turi pakoreguotą projektą (...), tada šitas nuostatas pakoreguoto projekto turės apginti, notifikuoti Briuselyje, tada sutvarkytas įstatymas ateis į Seimą pavasario sesijoje. Bus praeitos visos procedūros teisingai, nepažeidžiant kitų šalių interesų“, - BNS sakė su mažųjų aludarių atstovais ketvirtadienį susitikusi D.Mikutienė.

Mažieji aludariai žadėjo reikalauti, kad Lietuva atlygintų nuostolius, kuriuos verslas patyrė dėl sausio 1 dieną įsigaliojusio draudimo prekiauti alumi didesnėje nei 1 litro taroje.

D.Mikutienė teigė, kad atšaukus prekybos ribojimus, Lietuva galėtų išvengti baudų.

„Sausio 17-18 dienomis viceministrų (ūkio ir sveikatos apsaugos - BNS) lygyje Briuselyje Lietuva turi apsiginti, kodėl būtent tokius draudimus priėmė. Jei nepagrįs, laukia didžiulės baudos. O apsiginti ir paaiškinti, kodėl Belgija į Lietuvą negali gabenti nedidelėje taroje savo alaus (stipresnio nei 7,5 proc. - BNS), bus sunku“, - teigė D.Mikutienė.

Pasak jos, Europos Komisija mano, kad prekybos alumi ribojimai pažeidžia laisvą prekių judėjimą.

Žiniasklaidoje skelbta, kad Mažųjų alaus daryklų asociacija ketina kreiptis į Europos Teisingumo Teismą dėl patirtų nuostolių. Tačiau asociacijos vadovė ir Kauno alaus generalinė direktorė Lina Šileikienė BNS patikino, kad atšaukus ribojimus, teisinių priemonių nebūtų imtasi.

„Jeigu atšauks įstatymą ir susitvarkys viskas, mes nesikreipsime į teismą. Nurysime tą piliulę ir dirbsime toliau. (...) Mes vylėmės, kad įstatymas bus atšauktas, todėl investavome minimaliai, taikydamiesi prie draudimų“, - BNS sakė L.Šileikienė.

Pasak jos, mažieji aludariai pritaria įstatymo nuostatai, kad prekyba stipriu alumi turi būti ribojama, tačiau neturėtų būti pažeidžiamas laisvas prekių judėjimas.

Alaus daryklos „Rinkuškiai“ vienas savininkų Sigitas Kalkys pranešime spaudai teigė, kad įstatymo nuostatos buvo žinomos jau prieš metus, todėl tinkamai pasiruošti buvo galima seniai. Be to, pasak jo, kritikuoti įstatymą reikėjo prieš jį priimant. Tačiau jis sutiko, kad įstatyme palikta spragų.

„Viena didžiausių išliekančių neišspręstų problemų – kito alkoholio neribojimas. Visiškai nekreipta dėmesio į spirituotą vyną ar degtinę, tad tai tampa grįžimu į vadinamuosius “rašalo„ laikus, kai kaimą girdo vynas. Kitas didelis įstatymo netobulumas – tai, jog negalima įsigyti alaus statinaitėse“, - pranešime teigė S.Kalkys.

Mažų alaus daryklų asociacija pernai pavasarį kreipėsi į EK, prašydama ištirti, ar naujasis Alkoholio kontrolės įstatymas atitinka Europos teisę. Spalį asociacija gavo EK raštą, kuriame nurodyta, jog įstatymu pažeidžiama laisvų prekių judėjimo nuostata.

EK taip pat atkreipė dėmesį, kad apie ketinimus keisti Alkoholio kontrolės įstatymą buvo privaloma pranešti Komisijai, kadangi pataisos liečia ir kitų valstybių ES valstybių eksportą į Lietuvą, tačiau apie jį nebuvo informuota.

2011 metų gruodį priimtas įstatymas numato, kad nuo šių metų sausio draudžiama alų, sidrą, alaus mišinius su nealkoholiniais gėrimais, alkoholinius kokteilius pilstyti į didesnius nei 1 litro plastmasinius butelius bei prekiauti silpnaisiais alkoholiniais gėrimais, stipresniais nei 7,5 procento.

Mažųjų aludarių asociacijai priklauso „Kauno alus“, „Astravo alus“ (buvęs „Ponoras“), „Biržų alus“, „Lokio“ bravoras ir „Vilkmergės alus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
degradavo zmonija be alaus ne sikti negali nueiti

va taip

va  taip portretas
Alus ir vyriškumas Dar apie alų. Vyksta baisi agresija alumi prieš mūsų vaikus ir jaunimą. Jame yra 4-11% alkoholio. Tai pats baisiausias ir pavojingiausias alkoholinis gaminys. Daugelis jaunų žmonių net neįtaria, kad tai baisus narkotikas, formuojantis alkoholinę priklausomybę. Kuo baisus alus, ypač jaunimui? Gaminant alų naudojami apyniai. Iš apynių į alų išsiskiria hormonai, labai panašūs į moteriškus hormonus - progesteroną. Kuo skiriasi vyras nuo moters? Vyro kraujyje pagrindiniai hormonai yra vyriški, o moters kraujyje hormonai moteriški. Aš vyras, mano balsas ir charakteris vyriškas, vyriški polinkiai, man patinka moterys. Moteris koketiška, norinti patikti vyrams, jos charakteris moteriškas, balsas minkštas ir t. t. Kai vyras ilgai vartoja alų, jo organizme kaupiasi moteriškas hormonas - progesteronas. Sutrinka hormonų pusiausvyra, vyras pamažu aptunka ir tampa panašus į bobą. Jis vis mažiau domisi moterimis. Atkreipkite dėmesį, - po alaus reklamos reklamuojamos tablynės nuo impotencijos. Alų geriantis vyras pamažu praranda vyriškumą. Paskui už didelius pinigus jam siūlo preparatus nuo impotencijos. Alus ir vyriškumas Dar apie alų. Vyksta baisi agresija alumi prieš mūsų vaikus ir jaunimą. Jame yra 4-11% alkoholio. Tai pats baisiausias ir pavojingiausias alkoholinis gaminys. Daugelis jaunų žmonių net neįtaria, kad tai baisus narkotikas, formuojantis alkoholinę priklausomybę. Kuo baisus alus, ypač jaunimui? Gaminant alų naudojami apyniai. Iš apynių į alų išsiskiria hormonai, labai panašūs į moteriškus hormonus - progesteroną. Kuo skiriasi vyras nuo moters? Vyro kraujyje pagrindiniai hormonai yra vyriški, o moters kraujyje hormonai moteriški. Aš vyras, mano balsas ir charakteris vyriškas, vyriški polinkiai, man patinka moterys. Moteris koketiška, norinti patikti vyrams, jos charakteris moteriškas, balsas minkštas ir t. t. Kai vyras ilgai vartoja alų, jo organizme kaupiasi moteriškas hormonas - progesteronas. Sutrinka hormonų pusiausvyra, vyras pamažu aptunka ir tampa panašus į bobą. Jis vis mažiau domisi moterimis. Atkreipkite dėmesį, - po alaus reklamos reklamuojamos tablynės nuo impotencijos. Alų geriantis vyras pamažu praranda vyriškumą. Paskui už didelius pinigus jam siūlo preparatus nuo impotencijos.

na

na portretas
nelabai as ta alu geriu, turiu kelias skarbones dar nuo kaledu, bambaliais ir nepirkdavau niekada, per daug man. bet nemanau kad kazkokio matulo reikalas kokioj taroj supilstytas alus, va pazystamas alaus megejas per naujus gere alu, vistiek isgere savo norma, bet gere is litriniu bambaliu, tik dvieju litru pirkdavo atrodo po 6.49 o litrinius tokio pacio pirko jau po 3.99...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių