Seimui bus pateikta slapta informacija apie VAE projekto įgyvendinimą

Premjeras ir energetikos ministras tikina, kad Lietuva „gerokai pasistūmėjo“ siekdama įgyvendinti naujos branduolinės jėgainės statybos projektą.

Konfidencialios žinios apie pažangą įgyvendinant numatomos pastatyti Visagino atominės elektrinės (VAE) projektą dar balandį bus pateikta Seimo nariams, turintiems teisę dirbti su slapta informacija.

Viešai šios žinios niekaip nekomentuojamos.

Ketvirtadienį pateikusiam Vyriausybės metinę veiklos ataskaitą premjerui Andriui Kubiliui Seimo narys Kęstutis Daukšys uždavė klausimą apie VAE projektą.

„Jį įgyvendinant pasistūmėta pakankamai toli, įvertinant ir tam tikras tarpines pernykštes nesėkmes“, - atsakė A.Kubilius, priminęs, kaip pernai gruodį žlugo konkursas parinkti strateginį investuotoją VAE projektui įgyvendinti, kai iš jo pasitraukė vienintelė likusi dalyvė – Pietų Korėjos bendrovė „Kepco“.

„Ir Europos Sąjungos ekspertai pripažįsta, kad regioninis Visagino projektas yra vienas toliausiai pažengusių tarp visų Europos analogiškų projektų“, - pridūrė premjeras.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas priminė Seimo nariams, kad vyksta tiesioginės derybos su potencialiais strateginiais investuotojais į VAE projektą. Tačiau plačiau šio proceso ministras nekomentavo, tik informavęs Seimo narius, kad netrukus į specialų parlamento rūmų kondifencialios informacijos kambarį bus pateiktos tam tikra medžiaga apie naujos branduolinės jėgainės statybos projekto įgyvendinimo pažangą.

„Planuojame dar šį mėnesį pateikti riboto naudojimo dokumentą apie pažangą dėl VAE. Pažanga yra ženkli, bet informacija yra konfidenciali, todėl su ja galės susipažinti tik atitinkamus leidimus turintys Seimo nariai“, - sakė A.Sekmokas.

Vietoje 2009 metais galutinai uždarytos Ignalinos atominės elektrinės Lietuva kartu su Latvija, Estija ir Lenkija planuoja įgyvendinti VAE projektą. Tikimasi, kad kelis milijardus eurų kainuosiantis projektas galėtų būti įgyvendintas iki 2018-2020 metų. Tačiau tam dar turi būti surastas strateginis investuotojas, kuriam atiteks 51 procentas visų būsimosios jėgainės akcijų.


Šiame straipsnyje: VAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

rasome peticija

rasome peticija portretas
protestuoja zmones.mums nereikia atomines elektrines.norim numirti is bado,o ne nuo radiacijos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių