Seimo valia kioskai liktų atviri alui

Seimas po svarstymo nutarė, kad nuo kitų metų nebedraus kioskuose prekiauti alumi, alaus mišiniais ir sidru.

Dėl tokio sprendimo pagal visas procedūras dar turi būti balsuojama galutinai, tačiau trečiadienio balsavime jam pritarė 56, o prieštaravo tik 13 parlamentarų.

Draudimą kioskuose prekiauti sidru, alumi ir alaus mišiniais žadėta įvesti nuo artimiausio sausio. Jis įsigaliotų, jei nebūtų pakeisti dabartiniai teisės aktai. Tačiau dabar jis turėtų būti įvestas tik 2011 arba 2012 metais.

Prekybininkai teigia, kad prekyba alumi sudaro apie 30 proc. visos kioskų apyvartos, todėl uždraudus prekybą alumi, pastarųjų bankrotasesą būtų neišvengiamas.

Vilniaus mažosios prekybos asociacijos teigimu, „kioskuose daugiausia prekiaujama mažųjų alaus daryklų alumi, o tai reiškia dvigubą smūgį smulkiajam verslui, o dėl to tikėtinas bedarbių gretų papildymas mažiausiai 10 tūkst. žmonių“.

Tuo metu Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės (NTAK) koalicijos nuomone, siūlymas atidėti draudimą prekiauti alkoholiniais gėrimais kioskuose „yra nepagrįstas ir negali būti grindžiamas sunkmečiu atsiradusiomis naujomis aplinkybėmis“.

„Norime atkreipti dėmesį, kad dalis kioskų verslu besiverčiančių verslininkų nėra smulkieji verslininkai. Kai kurie turi ne po vieną kioską, o viena iš aršiausių kioskų gynėjų turi didmeninės prekybos alkoholiu sandėlį. Todėl kalbant apie kioskus vertėtų pagalvoti ar visais atvejais kalbama apie sunkumus smulkiam ir vidutiniam verslui“, - teigia koalicija.

NTAK teigimu, dabar kioskuose alų ir sidrą dažniausiai įsigyja vaikai.


Šiame straipsnyje: aluskioskai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių