Seimo nariai bandys susitarti dėl visuotinį turto deklaravimą numatančio įstatymo

Seimas kitą savaitę ketina apsispręsti, kokio dydžio užsienyje turimą turtą ir pajamas teks deklaruoti Lietuvos gyventojams. Per neeilinę Seimo sesiją ketvirtadienį numatoma priimti atitinkamas Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisas.

Sausį buvo pritarta Tvarkos ir teisingumo frakcijos atstovų pataisoms, kuriomis siūloma visus šalies gyventojus, kurie privalės teikti kasmetes arba vienkartines turto ir pajamų deklaracijas, deklaruoti didesnės kaip 5 tūkst. litų vertės turtą ir pinigines lėšas, nesvarbu, kur, Lietuvoje ar užsienyje, turtas ir santaupos būtų. Šiuo metu jie privalo deklaruoti didesnės nei 2 tūkst. litų vertės turtą.

Po tokio Seimo sprendimo parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas paprašė įstatymo pakeitimus įvertinti dar kartą ir nusprendė siūlyti Seimui iš naujo balsuoti dėl deklaruotino turto ir pajamų dydžio – komitetas nesutiko, kad būtų nustatyta 5 tūkst. litų riba. Komitetas Seimui siūlo palikti galiojančią tvarką Lietuvoje turimam turtui ir santaupoms, o užsienyje registruotą turtą ir laikomas santaupas deklaruoti, jeigu jų vertė viršys 10 tūkst. litų.

Pataisomis taip pat siūloma įpareigoti nuo 2010 m. vienkartines deklaracijas teikti 18 metų sulaukusius asmenis. Tokias deklaracijas turėtų pateikti ir tie, kuriems 18 metų sukako nuo 2004 iki 2009 m., kai vienkartinių turto deklaracijų pateikti nebuvo reikalaujama. Vienkartinis turto ir pajamų deklaravimas privalomas būtų ir žmonėms, kurie įgytų Lietuvos pilietybę arba teisę nuolat gyventi Lietuvoje.

Seimui taip pat siūloma nustatyti, kad gyventojui laiku turimo turto ar piniginių lėšų nedeklaravus, vėliau tokiu turtu ar pinigais nebūtų galima pagrįsti kito turto įsigijimo. Iki šiol tokios nuostato nebuvo.

Dabar turtą kasmet privalu deklaruoti politikams, valstybės tarnautojams, teisėjams, prokurorams, pareigūnams, įvairių komisijų, tarybų, institucijų, finansuojamų iš valstybės biudžeto, vadovams ir pan., taip pat šių gyventojų šeimos nariams.

Reikia deklaruoti nekilnojamąjį daiktą, įskaitant nebaigtą statyti statinį, kilnojamąjį daiktą, jeigu jam privaloma teisinė registracija, pinigines lėšas, turimas bankuose ir kitose kredito įstaigose, vertybinius popierius, jeigu jų bendra suma viršija 2 tūkst. litų, taip pat tokio pat dydžio pasiskolintas, paskolintas ir negrąžintas arba neatgautas lėšas. Deklaruoti reikia ir meno kūrinius, brangakmenius, juvelyrinius dirbinius, tauriuosius metalus, kurių vieno vertė viršija 2 tūkst. litų.

Pagal specialų įstatymą 2004 ir 2005 m. visi šalies gyventojai, sulaukę 18 metų, turėjo pateikti vienkartinę deklaraciją apie turimą turtą ir santaupas 2003 m. pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių