Seime žlugo trečias siūlymas tirti padėtį energetikoje

Seimas antradienį jau trečią kartą per pastarąsias kelias savaites nepritarė pasiūlymui sudaryti parlamentinę laikinąją komisiją padėčiai energetikoje ištirti.

Seimo nariai buvo priversti dukart balsuoti tuo pačiu klausimu, nes balsuojant pirmą kartą, balsai už ir prieš komisijos susidarymą pasiskirstė po lygiai.

Balsuojant antrą kartą iš 113 dalyvavusių balsavime tik 56 parlamentarai pasisakė už buvusio Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovo Gintaro Songailos parengtą nutarimo projektą dėl laikinosios komisijos padėčiai energetikoje ištirti sudarymo. Prieš tai ir susilaikė 57 Seimo nariai – iš jų 37 buvo prieš, susilaikė 20 parlamentarų.

Tik poros balsų persvara Seimo nariai nusprendė galutinai atmesti G.Songailos projektą, o ne grąžinti jį iniciatoriams tobulinti.

Parengtame nutarimo projekte buvo numatyta, kad 12-os narių parlamentinė komisija iki kitų metų vasario vidurio turėjo atsakyti į kai kuriuos aktualius su energetikos sistema susijusius klausimus. Pavyzdžiui, siūlyta, kad komisija pasakytų, ar strateginio investuotojo naujos atominės elektrinės statyboms parinkimo procesas buvo skaidrus ir ar naujos jėgainės projektas atitinka Lietuvos ekonominius ir nacionalinio saugumo bei nepriklausomybės interesus.

Taip pat norėta įpareigoti komisiją ištirti, „ar yra aplinkybių, leidžiančių daryti išvadą, kad politinės ir interesų grupuotės daro galimai neteisėtą poveikį sprendimams Lietuvos energetikos sektoriuje ir ypač dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) bei dėl Visagino atominės elektrinės“. Projekte klausiama, „dėl kokių priežasčių vėluoja IAE uždarymo darbai, ar susidaro reali grėsmė, jog Lietuva iš savo lėšų papildomai turės finansuoti uždarymo darbus“.

Seimo komisija turėjo taip pat pasiaiškinti, pasak nutarimo projekto, „ar oficialių pareigūnų vykdoma kadrų politika energetikos sektoriuje yra skaidri ir neturi politinio ar grupinio protegavimo požymių“.

Valdantieji tikino, kad tokia specialioji komisija nėra reikalinga, nes ir esami nuolatiniai Seimo komitetai bei komisijos gali domėtis padėtimi energetikoje ir pateikti savo išvadas bei pasiūlymus, ko reikėtų imtis, kad situacija šioje srityje nekeltų grėsmės nacionaliniam saugumui.

„Mane stebina nuolatinis suaktyvėjimas norinčiųjų įvairiom priemonėm stabdyti mūsų strateginius projektus, kai tik žingsnis po žingsnio judama į priekį juos įgyvendinant“, - kalbėjo Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas. „Štai turiu labai kokybiškai išverstą į anglų kalbą, vadinasi, tarptautinei auditorijai skirtą straipsnį, kurio kilmės šalis yra Rusija. Jame pliekiami Lietuvos planai statyti „Hitachi“ reaktorių naujoje elektrinėje. Straipsnio pabaigoje konstatuojama, kad Seimas neva jau sudarė komisiją, kuri tirs planus statyti naują jėgainę. Akivaizdu, kad šiek tiek paskubėjo, nesuderino laiko komisijos iniciatoriai su šio straipsnio rašytojais Rusijoje“, - ironiškai pridūrė jis.

Opozicija gynė G.Songailos pasiūlymą, tvirtindama, kad reikia specialaus tyrimo, kurio metu būtų išsiaiškintos visos pastarojo laikotarpio peripetijos, susijusios su IAE ir Visagino jėgainės statybomis.

Prieš savaitę savaitę Seimas jau nepritarė analogiškam Seimo nutarimo projektui dėl laikinosios komisijos padėčiai energetikoje ištirti, o prieš tris savaites – dar vienam panašiam projektui, kurį parengė opozicijos atstovai, sunerimę dėl Romo Švedo pasitraukimo iš energetikos viceministrų bei buvusio IAE generalinio direktoriaus Osvaldo Čiukšio atstatydinimo.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėenergetika

NAUJAUSI KOMENTARAI

aras

aras portretas
Laiku konservai išspyrė iš savo gretų Songailą. Matosi, kur suka, su kuo derina savo komisijas. Valstybės išdavikas. Ką jis dar siūlys? Ir kodėl tiek mažai valdančiųjų buvo seime? Vos neprastūmė tos komisjos. O Rokui Žilinskui respect. Dirba Tėvynei.

čia lietuva

čia lietuva portretas
čiukšiajurkšiams leidžiama ir toliau melžti atominę karvę. gražu.

Praeivis

Praeivis portretas
Ar Jūs matote kas darosi, Seime esantys šliužai taip prišikę į kelnes, kad bijo sudaryti komisiją ištirti pinigų plovimą... Kas nušluos tuos šliužus iš valdžios? Kodėl žmonės tokie apatiški?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių