Seime žlugo siūlymas sudaryti komisiją tirti padėtį energetikoje

Seimas antradienį dar kartą per pastarąsias kelias savaites nepritarė pasiūlymui sudaryti parlamentinę laikinąją komisiją padėčiai energetikoje ištirti.

Seimo nariai dviejų balsų dauguma balsavo prieš buvusio Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovo Gintaro Songailos parengtą nutarimo projektą dėl tokios komisijos sudarymo. Už jį buvo 52, bet prieš ir susilaikė iš viso 54 – 36 iš jų buvo prieš, 18 susilaikė.

Taip pat vos kelių balsų persvara parlamentarai nusprendė ne galutinai atmesti G.Songailos projektą, bet grąžinti jį iniciatoriams tobulinti. Todėl prie šio Seimo nario pasiūlymo dar gali būti vėliau grįžta.

Parengtame nutarimo projekte buvo numatyta, kad 12-os narių parlamentinė komisija iki šių metų gruodžio vidurio turėjo atsakyti į kai kuriuos aktualius su energetikos sistema susijusius klausimus.

Pavyzdžiui, siūlyta, kad komisija pasakytų, ar „strateginio investuotojo naujos atominės elektrinės statyboms parinkimo procesas yra skaidrus ir ar naujos atominės elektrinės statybos dabartinėmis sąlygomis atitinka Lietuvos ekonominius ir nacionalinio saugumo bei nepriklausomybės interesus“.

Taip pat norėta įpareigoti komisiją ištirti, „ar yra požymių, kad politinės ir interesų grupuotės daro galimai neteisėtą poveikį sprendimams Lietuvos energetikos sektoriuje ir ypač Ignalinos atominės elektrinės (IAE) bei dėl Visagino atominės elektrinės, dėl kokių priežasčių vėluoja IAE uždarymo darbai, ar susidaro reali grėsmė, jog Lietuva iš savo lėšų papildomai turės finansuoti uždarymo darbus“.

Seimo komisija turėjo taip pat pasiaiškinti, pasak nutarimo projekto, „ar oficialių pareigūnų vykdoma kadrų politika energetikos sektoriuje yra skaidri ir neturi politinio ar grupinio protegavimo požymių“.

Valdantieji pareiškė, kad tokia specialioji komisija nėra reikalinga, nes ir esami nuolatiniai Seimo komitetai bei komisijos gali domėtis padėtimi energetikoje ir pateikti savo išvadas bei pasiūlymus, ko reikėtų imtis, kad situacija šioje srityje nekeltų grėsmės nacionaliniam saugumui.

Opozicija gynė G.Songailos pasiūlymą, tvirtindama, kad reikia specialaus tyrimo, kurio metu būtų išsiaiškintos visos pastarojo laikotarpio peripetijos, susijusios su IAE ir Visagino jėgainės statybomis.

Prieš dvi savaites Seimas nepritarė labai panašiam Seimo nutarimo projektui dėl laikinosios komisijos padėčiai energetikoje ištirti, kurį parengė opozicijos atstovai, sunerimę dėl Romo Švedo pasitraukimo iš energetikos viceministrų bei buvusio IAE generalinio direktoriaus Osvaldo Čiukšio atstatydinimo.


Šiame straipsnyje: energetika

NAUJAUSI KOMENTARAI

gerai kad atmete

gerai kad atmete portretas
Nuo songailos kvepie opizicijos ar net kremliaus auliniais.

666

666 portretas
ATOMINE STATYBOS LIETUVOJE NUSIKALTIMAS PRIES LIETUVA . tokioje mazoje valstybeje vel statyti atomine elektrine kai vienos jau atsikrateme ir dar neuzkaseme atlieku kurios bus saugomos belekiek metu ir ris valstybes pinigus , kenks lietuvai ir tai vel kartoti o jei ivyks nelaime tai tokiai saliai tai mirties nuosprendis , ir nepateikus paskaiciavimu visu nuo pradziu iki galo iki atlieku saugojimo , tai tikrai nusikaltimas . o jei dar dadetumet tai kad i lietuva atvyks 2000 japonu kurie issidaugins kaip ziurkes ir nebepaliks lietuvos gave lietuviskus pasus ir uzims dali lietuvos arba dali uzdirbtu pinigu issivez ar tai susipirks uz juos lietuviska zeme . o ka jau kalbet jei ivyktu nelaime ir kiek reiktu kompensuoti kaimyninems salims ,. Tuo tarpu aplinkines valstybes juokiasi is lietuvos kurie stato pas save atomine elektrine , nuostolinga statini nors jau turejo viena atomine kuri jokios naudos nedave bet aprupino tuo ka mes ir taip butume isigija nu ir aisku ji buvo pastatyta prie rusu ( tai kas dabar valdzioje ?) jei paskaiciuosit visas islaidas ir pajamas ir dar dadesit tai kad nera sleptuviu ir salis gyveno ant tiksincios bombos nuo kurios niekas neapgintu nei sleptuvemis , nei vaistais , nei reikiama kuno apsauga , maistu ir t.t. o ji buvo pastatytas rusu kaip ginybinis elementas na ir aisku del pajamu ir kad butume aprupinti elektra bet pirmiausiai kaip ginybinis elementas . Lietuvai atomine nereikalinga nes ji zala lietuvos ekonomikai jau vien tik tai kad keletas savininku o mes busim atpirkimo oziai tiems kas nusprende pralobt per trumpa laika . atomine elktrine nuvertins atsinaujinanciu saltiniu nauda automatiskai sumazins darbininku paklausa o tai yra bedarbyste o tai yra socialinio islaidos ir jam daroma zala kaip ir kekvienma lietuviui , tai yra smugis pensijoms na vienu zodziu visai lietuvos ekonomikai . galit paskaiciuot kada pastatytu atomine elektrine ir kada ji pagamintu pirma kilovatvalande kiek metu ji veiktu ir kiek reiktu islaidu zmoniu apsaugai , uzdarymui IR kiek reiktu kad visa tai pakeisti svaria elektra kuri ateityje dar tobules : atsinaujinanciais saltiniais , kiek ten dirbtu zmoniu , kokia itaka tai darytu sodrai , socialiniams , zmoniu gyvenimui , gresmei del ko del sprogimo kurio nebutu is kur paimt sulyginus su atomine elektrine , perdirbimas atlieku ar tai pasenusiu vejo jegainiu , viskas tai i nauda O DAR PASKAICIUOKIT per kiek laiko atsinaujinantys saltiniai pagamintu pirma kilovatvalande ir esme ta kad jos niekada nesibaigtu kaip kad atomines ir kenksmingu atlieku nereiktu saugoti . Tokias atomines statybas galejo sugalvoti tik debiloidai arba vagys arba blogo norinciu asmenu grupuote . ATOMINE STATYBOS LIETUVOJE NUSIKALTIMAS PRIES LIETUVA .

666

666 portretas
turi atsakyma kas yra tie seimo nariai kurie balsavo pries arba susilaike . tereikia ju pavardziu
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių