Seime patvirtintas kitų metų biudžetas

Seimas ketvirtadienį dešimties balsų dauguma priėmė 2011 metų valstybės biudžetą.

Už jo priėmimą balsavo 73 Seimo nariai, prieš buvo 56, susilaikė 7 parlamentarai.

Valdantieji gyrė, opozicija pliekė

Ačiū visiems, kurie padėjote parengti kad ir sudėtingą, tačiau realistišką kitų metų biudžetą“, - po balsavimo sakė premjeras Andrius Kubilius. Jis priminė, kad kaip tik ketvirtadienį dabartinė Vyriausybė mini antrąsias savo veiklos metines.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas sakė, kad kitų metų biudžetas, nors ir kuklus, tačiau jis esą užtikrins „ekonomikos stabilizavimą ir pakilimą, o su tuo – ir bedarbystės mažėjimą, ir investicijas, ir visą kitą“.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas Rimantas Dagys atkreipė dėmesį, kad apie 70 procentų biudžeto išlaidų skiriama socialinėms išmokoms, sveikatai ir švietimui. „Tai realistiškas biudžetas“, - įsitikinęs jis.

Tačiau opozicija pliekė valdančiųjų parengtą ir priimtą kitų metų biudžetą. „Ar bus kam nors geriau Lietuvoje gyventi 2011 metais, jeigu mes pritarsime šiam biudžetui? Gal ir bus geriau gyventi konservatoriams ir jų žmonėms, užimantiems aukštas pozicijas, bet paprastiems gyventojams tikrai nebus geriau. Biudžete neteisingai išdėstyti prioritetai - nors pensininkams neradome nei vieno lito nors pradėti pensijų atstatymo procesą, Valdovų rūmams, premjero rezidencijai, ministerijų įsigijimams radome dešimtis milijonų litų“, - piktinosi Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

„Priimame Konstitucijai prieštaraujantį biudžetą“, - teigė socialdemokratas Vytenis Andriukaitis.

Konstatuota: sunkmetis tęsiasi

Vyriausybė pasiūlė į biudžetą įtraukti specialią preambulę, kurioje konstatuojama, kad ekonominis sunkmetis Lietuvoje dar nėra pasibaigęs, todėl 2011 metais dar negalima galvoti apie atlyginimų, pensijų ir kitų socialinių išmokų sugrąžinimą į prieškrizinį lygį, negalima didinti išlaidų, biudžeto deficito.

„Ekonominė finansinė būklė išlieka itin sunki ir nėra pagrindo konstatuoti, jog būtų numatoma gauti ar būtų sukaupta lėšų, reikalingų nesumažintiems atlyginimams ir pensijoms mokėti, todėl valdžios sektoriaus išlaidos 2011 metams turi būti tvirtinamos laikantis sumažintų atlyginimų ir pensijų dydžių“, - be kita ko rašoma preambulėje.

Pasak finansų ministrės Ingridos Šimonytės, tokios preambulės priėmimu yra vykdomas Konstitucinio Teismo įpareigojimas Seimui kasmet priimant biudžetą iš naujo įvertinti ekonominę situaciją, ar jau galima leisti sau didesnes iždo išlaidas.

Premjeras A.Kubilius irgi yra sakęs, kad finansinis sunkmetis tęsis ir kitais metais, „todėl atsipalaiduoti dar nėra jokių galimybių“.

Atmesti atskiri Seimo narių siūlymai

Vyriausybė trečiadienį nutarė siūlyti Seimui didinti kitų metų biudžeto deficitą 100 milijonų litų - tiek pajamų numatoma negauti, Seimui antradienį gerokai sumažinus alkoholio akcizą. „Tikėtis, kad legalaus alkoholio kitąmet realizavimas padidės maždaug 70 procentų, kas padengtų susidarančius biudžeto nepriteklius, yra iš fantastikos srities“, - sakė I.Šimonytė.

Ji neatmetė, kad dėl sumažinto akcizo alkoholiui kitų metų pavasarį gali tekti peržiūrėti biudžetą ir nubraukti kai kurias išlaidas.

Tačiau didinti deficito ar peržiūrinėti biudžetą gali ir neprireikti, jeigu Prezidentė Dalia Grybauskaitė vetuotų įstatymą dėl akcizų alkoholiui sumažinimo ir Seimas nesugebėtų atmesti šio veto.

Kitų esminių pakeitimų Vyriausybė nepasiūlė.

Ministrų kabinetas taip pat atmetė daugumą atskirų Seimo narių pasiūlymų padidinti finansavimą atskiroms sritims ar institucijoms. Seimas ketvirtadienį balsų dauguma pritarė tokiai Vyriausybės pozicijai.

Be kita ko, atmestas konservatorės Aurelijos Stancikienės pasiūlymas neskirti 16 mln. litų atstatomiems Valdovų rūmams Vilniuje bei opozicinės Tvarkos ir teisingumo frakcijos nario Andrius Mazuronio siūlymas iš biudžeto išbraukti 600 tūkst. litų, kurie numatyti ministro pirmininko rezidencijos Vilniaus pakraštyje esančiose Turniškėse rekonstrukcijai.

Deficitas – 5,8 proc. BVP

Planuojamos 2011 metų nacionalinio biudžeto, kurį sudaro valstybės ir savivaldybių biudžetai, pajamos be ES ir kitos paramos lėšų - 20,008 mlrd. litų, o kartu su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis - 26,930 mlrd. litų.

Nacionalinio biudžeto išlaidos be ES paramos lėšų sieks 22,468 mlrd. litų.

Valstybės biudžeto deficitas sieks apie 2,4 mlrd. litų, viešųjų finansų deficitas - 5,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Priimti „Sodros“ ir Ligonių kasų biudžetai

Socialdemokratas V.Andriukaitis pagrasino 2011 metų valstybės biudžetą apskųsti Konstituciniam Teismui. „Už tai, kad paliko biudžete galioti nepakeistas nuostatas dėl pensijų, kitų socialinių išmokų ir biudžetininkų algų sumažinimo ir nepripažįsta valstybės skola dėl to žmonių patirtų praradimų“, - teigė jis.

V.Andriukaitis Konstituciniam Teismui jau yra apskundęs gerokai apkarpytą 2009 metų biudžetą, priimtą iškart po to, kai prieš dvejus metus į valdžią atėjo dabartinė centro dešinės koalicija. Tačiau ši byla Teisme iki šiol neišnagrinėta.

Seimas taip pat ketvirtadienį priėmė kitų metų „Sodros“ bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetus.


Šiame straipsnyje: biudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių