Seime įstrigo Vyriausybės pateikta pensijų reforma

Vyriausybės parengtas pensijų reformos projektas, svarbus 800 tūkst. žmonių nusprendusių savo pensijas kaupti ir privačiuose fonduose stringa Seime. Teisės ir teisėtvarkos komitetas nusprendė, kad įstatymas pagal kurį didesnių Sodros įmokų privačiuose pensijų fonduose gali tikėtis tik tie žmonės, kurie patys pervedinės į juos savo pinigus, gali prieštarauti Konstitucijai.

Projektą, kuris taip pat leistų pabėgti iš fondų ir grįžti į Sodrą, išgelbėti dabar gali tik daugiau kaip pusės visų parlamentarų balsai, praneša LTV naujienų tarnyba.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas nusprendė, kad įstatymas pagal kurį įmokos pervedamos iš SODROS į privačius pensijų fondus devynerius metus liktų du procentai ir tik tiems žmonėms, kurie ateityje apsispręstų patys nuo savo algos du procentus pervesti į fondą valdžia iš Sodros pridėtų dar du procentus nuo vidutinės algos, gali prieštarauti Konstitucijai. Anot parlamentarų, pažeidžiami reformos dalyvių teisėti lūkesčiai, nes nusprendusiems kaupti privačias pensijas valdžia buvo pažadėjusi iš SODROS į jų pasirinktus fondus pervesti po penkis su puse procento iš SODROS. Taip pat buvo pažadėta, kad krizinis sumažinimas iki dviejų procentų – laikinas.

„Vyriausybės pateiktame projekte keičiamos taisyklės, nes čia yra civilinė sutartis, kurią sudarė gyventojai su pensijų draudimo fondais ir gaunasi taip, kad priėmus šį įstatymą nustatomas įstatymo galiojimas atgal, tai pagal Konstituciją neleidžiami, galioja tik paskelbti įstatymai ir jie galioja tik į priekį, tuo pačiu dar vienas prieštaravimas, galimas prieštaravimas dėl pasikėsinimo į nuosavybę, nes pasakyta, kad nuosavybė neliečiama“, – teigia Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas Julius Sabatauskas.

Pensijų fondų atstovai džiaugiasi teisės ir teisėtvarkos komiteto sprendimu.

„Mums tai yra gera žinia, nes iš tikrųjų tokie projektai, kokie dabar pateikti mūsų netenkina, manau netenkina ir mūsų klientų tai yra pensijų kaupimo dalyvių, nes šiais projektais būtų galutinai įteisinama kad valstybė neatstatytų įmokas iš SODROS iki buvusių 5,5 dydžio ir tuo pačiu nebūtų sukaupta galutiniam rezultate sukaupta pakankama suma, kuri garantuotų solidžias išmokas senatvėje“, – trečiadienį sakė pensijų kaupimo bendrovių atstovas Artūras Bakšinskas.

„Jokių tarifų atstatymų iki 2015 metų negali būti, nes mes esam skaičiavę ir pristatę pavasarį modelį, kad tik 2014 m SODROS biudžetas – tai, kas susiję su pensijų dalimi – bus subalansuotas ir kitas dalykas finansuoti privatų draudimą SODROS sąskaita mes manome, kad tai nėra teisinga“, – argumentavo socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas.

Tame pačiame projekte buvo numatyta galimybė žmonėms, nusivylusiems privačių fondų rezultatais pakeisti savo sprendimą ir jau kitais metais grįžti į SODRĄ. Atmesti Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadą ir grąžinti Vyriausybės pateiktą projektą į Seimo darbotvarkę gali tik daugiau kaip pusė visų Seimo narių – tam reikės mažiausiai 71 parlamentaro pritarimo. Jei toks nebus gautas, įstatymo projektas negalės net būti pateiktas Seimo posėdyje.


Šiame straipsnyje: pensijospensijų reforma

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių