Seimas užtikrino konkurenciją tarp šilumos gamintojų

Seimas plenariniame posėdyje priėmė Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlytas Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kuriomis siekiama užtikrinti konkurenciją šilumos gamybos sektoriuje ir taip sumažinti šilumos kainas vartotojams.

Siekiant užtikrinti konkurenciją tarp šilumos gamintojų priimtais pakeitimais nutarta nustatyti, kad Naudojimosi šilumos perdavimo tinklais sąlygų sąvadą ir standartines šilumos pirkimo-pardavimo sutarčių sąlygas tvirtins Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Kaip anksčiau yra teigęs Respublikos Prezidento vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas, rengti įstatymo projektą paskatino tai, kad valdantis šilumos tinklus šilumos tiekėjas, išduodamas nepriklausomiems šilumos gamintojams prisijungimo prie tinklų sąlygas ar sudarydamas šilumos supirkimo sutartis, neretai sudaro kliūtis ateiti į rinką naujiems dalyviams. „Projektu siekiama, kad šilumos tiekėjas, naudodamasis šilumos tinklo natūralia monopolija, negalėtų varžyti konkurencijos šilumos gamyboje ir nepriklausomiems gamintojams kelti nepagrįstų techninių prisijungimo sąlygų, nustatyti neproporcingų rezervavimo mokesčių, sankcijų ir pan.“, – apie šalies vadovės pasiūlymą yra sakęs N. Udrėnas.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, reguliatoriui nustačius prisijungimo prie šilumos perdavimo tinklų ir standartines šilumos pirkimo-pardavimo sutarčių sąlygas, bus nustatytos šilumos tiekėjo veiksmų ribos ir bus užkirstas kelias galimam piktnaudžiavimui. „Svarbu ir tai, kad prisijungimo prie šilumos perdavimo tinklų ir standartinės šilumos pirkimo-pardavimo sutarčių sąlygos bus iš anksto žinomos nepriklausomiems šilumos gamintojams. Tai taip pat turės teigiamą poveikį investicijoms ir konkurencijai šilumos gamyboje“, – teigiama aiškinamajame rašte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
aisku kad niekas neaisku... ir ka reiskia visa tai??? kad monopolis po truputi griaunamas?

Aklas

Aklas portretas
Eilinis blefas

rj

rj portretas
ziurekit kad kainos dar nepadidetu ha-ha-ha
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių