Seimas svarstys, ar meno kūrėjų sveikatą drausti valstybės lėšomis

Seimas svarsto, ar meno kūrėjų privalomą sveikatos draudimą nuo kitų metų apmokėti valstybės lėšomis.

Seimas ketvirtadienį kelių balsų persvara po pateikimo pritarė atitinkamo Sveikatos draudimo įstatymo pataisai: už balsavo 39 Seimo nariai, prieš - du, o susilaikė 34 parlamentarai.

Jeigu Seimas pataisas priimtų, meno kūrėjai, neturintys su darbo santykiais susijusių pajamų, privalomuoju sveikatos draudimu būtų draudžiami valstybės lėšomis.

Dabar šias įmokas jie privalo mokėti kas mėnesį, nepriklausomai, ar tą mėnesį turi pajamų.

Seime yra registruotos ir kitos pataisos, numatančios naują menininkų socialinio draudimo tvarką, pagal kurią nuolatinių pajamų bei darbdavio neturintiems menininkams nuo kitų metų socialinės įmokos būtų apmokamos iš specialios valstybės programos.

Jeigu Seimas pataisoms pritartų, iš fondo "Sodrai" būtų pervedama dalis lėšų, kurių dėl mažų pajamų negali susimokėti menininkai. Jie būtų draudžiami pensijos, ligos bei sveikatos ir motinystės draudimu, išskyrus draudimą nuo nedarbo.

Kai valstybės paremto menininko finansinė padėtis pagerėtų, parama jam nebebūtų taikoma. Programos valdytojai nustatys, kiek laiko menininkas turės negauti jokių pajamų, kad galėtų pretenduoti į paramą.

Pajamų turintiems meno kūrėjo statuso savininkams siūloma leisti socialinio draudimo įmokas mokėti nuo pusės atlyginimo.

Lietuvoje yra apie 4 tūkst. meno kūrėjo statusą turinčių menininkų, iš kurių apie 3 tūkst. gauna papildomų pajamų, o maždaug 800 meno kūrėjų vienintelis pajamų šaltinis - kūryba.


Šiame straipsnyje: PSDmenininkaikūrėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių