Seimas sumažino motinystės pašalpų „lubas“

Nuo kitų metų mažės maksimalios motinystės pašalpos - Seimas nustatė, kad „lubos“ negalės viršyti 3,2 draudžiamųjų pajamų dydžio vietoj iki šiol buvusių 4. Pašalpos mažas pajams gaunantiems tėvams nesumažės.

Seimas ketvirtadienį priėmė atitinkamas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas (už balsavo 61 Seimo, prieš - 9, o susilaikė 21 parlamentaras).
Pataisos leis maksimaliai išmokos ribai padidėti nuo 4680 litų iki 4761 litų - tai yra beveik 82 litais.

Jeigu pataisos nebūtų priimtos, išaugus draudžiamosioms pajamoms, motinystės pašalpos „lubos“ būtų augusios iki beveik 6 tūkst. litų. Tačiau sumažinus koeficientą, pagal kurį jos skaičiuojamos, „lubos“ padidės tik 82 litais. Senoji tvarka būtų leidusi maksimalias motinystės pašalpas padidinti 1,3 tūkst. litų.

Dabar maksimalus kompensuojamasis uždarbis ligos, profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) pašalpoms apskaičiuoti negali viršyti 4 draudžiamųjų pajamų sumos, arba 4,68 tūkst. litų - jeigu Seimas šio rodiklio nemažintų, „lubos“ nuo 2012-ųjų būtų 5,952  tūkst. litų.

Minimalių motinystės (tėvystės) pašalpų keisti nesiūloma.

Dabar draudžiamosios pajamos, nuo kurių priklauso įvairios socialinės išmokos, siekia 1,17 tūkst. litų. Tačiau nuo kitų metų draudžiamosios pajamos yra grąžinamos į prieš krizę buvusį lygį - 1,488 tūkst. litų.

Nuo draudžiamųjų pajamų dydžio skaičiuojamos ne tik pensijos, bet ir bedarbio pašalpos, motinystės (tėvystės) išmokų „lubos“, „Sodros“ ir sveikatos draudimo įmokų „lubos“, taip pat ligos, profesinės reabilitacijos, ligos dėl nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų pašalpos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lygios teisės

Lygios teisės portretas
Seimas plagijuoja kiekvieną gyventoją ir kiekvienam skiria atskirą likimą. Žmonių teisės turi būti lygios.

kokios

kokios portretas
teisės? einant motinystės atostogų pasikelti atlyginimą iki akademiko ar dar didesnio? Taip tos bobšės pasitarnavo normalioms mamoms.

1-am

1-am portretas
ką turi omenyje, sakydamas "plagijuoja", manau, kad prieš vartojant tarptautinį žodį turi suprasti jo reikšmę
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių