Seimas spręs, ar per Kalėdas ir Velykas „užrakinti“ prekybos centrus

Seimas raginamas uždrausti mažmeninių prekybos įmonių savininkams versti darbuotojus dirbti didžiųjų krikščioniškųjų švenčių dienomis.

Seimas antradienį po pateikimo pritarė atitinkamoms Darbo kodekso pataisoms. Jeigu jos būtų priimtos, prekybos centrai būtų uždaryti Velykų sekmadienį ir pirmąją Kalėdų dieną.

"Didmeninės prekybos įmonės nedirba, jos jau savo darbą būna padariusios", - sakė pataisos iniciatorius Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Saulius Stoma, atsakydamas į parlamentarų klausimus, kodėl draudimo nesiūloma taikyti didmenininkams.

Pasak Seimo nario, mažosios parduotuvės "gal ir galėtų veikti". Parlamentaras pabrėžė, kad galėtų dirbti tos parduotuvės, kur dirba pats savininkas ar jo šeimos nariai. "Jie nesamdo kitų žmonių, tad patys tegu dirba", - svarstė S.Stoma.

Darbuotojų profesinės sąjungos, pasipiktinusios sudėtingomis prekybos centrų darbuotojų sąlygomis, praėjusių metų pabaigoje pareiškė prašysiančios Vyriausybės sudaryti konkretų sąrašą darbų, kurie turi būti atliekami švenčių dienomis.

Darbo kodeksas numato, kad švenčių dienomis draudžiama dirbti, išskyrus tokius darbus, kurių sustabdyti negalima dėl techninių gamybos sąlygų (nepertraukiama gamyba ar kita veikla) ir kurie būtini gyventojams aptarnauti, taip pat neatidėliotinus remonto ir krovos darbus.

2007 metais Seime vyko ypač aršios diskusijos dėl draudimo prekybos centrams dirbti per šventes ir savaitgaliais - svarstytos Darbo kodekso pataisos, kuriomis norėta uždrausti didiesiems prekybos centrams, bet ne mažoms įmonėms dirbti sausio 1-ąją, vasario 16-ąją, kovo 11-ąją, Velykų pirmąją dieną, liepos 6-ąją ir gruodžio 25-ąją - Kalėdų pirmąją dieną, bet joms nebuvo pritarta.

Tais metais didieji prekybos centrai "Maxima", "Iki", "Rimi" ir "Norfa" buvo susitarę nebedirbti per didžiąsias šventes - Kalėdas ir Naujuosius Metus bei Velykas, - tačiau vėliau susitarimas tradicija netapo. Prekybos centrai nedirbo tik vieną kartą - per Kalėdas, nors tada atliktos apklausos rodė, kad gyventojai palankiai vertino prekybos centrų sprendimą nedirbti per didžiąsias metų šventes.

Nepasitenkinimą rodė ir kai kurie didžiųjų prekybos centrų nuomininkai, kurie skundėsi esantys verčiami dirbti švenčių dienomis, antraip esą jiems grasinama piniginėmis baudomis.


Šiame straipsnyje: prekybos centrai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių