Seimas šią savaitę imsis prezidentės vetuotų pataisų dėl alkoholio akcizų ir prekybos

Seimas šią savaitę imsis prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuotų pataisų dėl mažesnio alkoholio akcizo ir pailginto prekybos juo laiko.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė antradienį parlamentarus informavo, kad šalies vadovės vetuoti įstatymai Seimui bus pateikti ketvirtadienį.

D.Grybauskaitė pirmadienį grąžino Seimui pakartotinai svarstyti pataisas dėl pailginto prekybos alkoholiu laiko. Taip pat šalies vadovė vetavo ir pataisas, kuriomis siūloma sumažinti akcizą alkoholiniams gėrimams.

D.Grybauskaitės teigimu, sumažintas akcizas alkoholiui dar labiau padidintų biudžeto deficitą - valstybė netektų 100 mln. litų pajamų, tai reikštų, jog tokia pačia suma būtų paremta alkoholio pramonė.

Pataisas ji pavadino "atviru interesų grupių lobizmu" ir priekaištavo, kad nesant galimybių kompensuoti sumažintas pensijas, remti alkoholio pramonę, piginti alkoholį ir skatinti jo vartojimą yra nemoralu.

Premjeras Andrius Kubilius pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė sveikinantis tokį prezidentės sprendimą.

Seimas gruodžio pradžioje 27,5 proc. sumažino akcizą alkoholiui tarifą - nuo 2011-ųjų sausio 1-osios akcizas turėjo sumažėti nuo 4,416 tūkst. litų iki 3,2 tūkst. litų už gryno etilo alkoholio hektolitrą.

Seimas taip pat leido parduotuvėms prekiauti alkoholiu dviem valandomis ilgiau - nuo sausio 1-osios stipriaisiais gėrimais turėjo būti galima prekiauti nuo 8 val. iki 24 valandos. Dabar tai daryti galima nuo 8 val. iki 22 val.


Šiame straipsnyje: alkoholisakcizai,

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių