Seimas pritaria siūlymui tirti „Snoro“ bankroto aplinkybes

Seimas vos vieno balso skirtumu pritarė opozicijos pasiūlymui sudaryti laikinąją komisiją, kuri tirtų „Snoro“ bankroto aplinkybes. Bet galutinis balsavimas dėl jos sudarymo dar įvyks ketvirtadienį.

Už tokį Seimo opozicijos lyderio Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūno Valentino Mazuronio  antradienį pateiktą pasiūlymą balsavo 59 Seimo nariai iš 117 dalyvavusių balsavime. Prieš buvo 24, susilaikė 34 parlamentarai.

V.Mazuronis antradienį pakartotinai pateikė nutarimą, kuriuo siūloma sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją dėl Lietuvoje veikiančių komercinių bankų priežiūros efektyvumo ir situacijos likviduojamame „Snore“ išaiškinimo. Šį projektą savo parašais parėmė 36 parlamentarai, priklausantys opozicijai.

Komisijai siūloma išsiaiškinti, „ar galiojantys teisės aktai bei Lietuvos banko vykdoma bankų priežiūra užtikrina bankų sistemos stabilumą, patikimumą, efektyvumą ir saugumą“. Taip pat siūloma pasidomėti, pagal kokius kriterijus ir kokiomis sąlygomis „Snoras“ laikinajam ir nuolatiniam administratoriams ir jo komandai buvo nustatytas ir mokamas atlyginimas ir koks šio atlyginimo dydis.

„Ar nutraukus visų banko „Snoras“ įsipareigojimų vykdymą nebuvo padaryta dar didesnė žala banko „Snoras“ kreditoriams bei pačiam bankui „Snoras“?“ – be kita ko klausia komisijos sudarymo iniciatoriai.

Tyrimo komisijai siūloma iš viso atsakyti į 13 klausimų.

Prieš pat svarstant pasiūlymą kurti laikinąją tyrimo komisiją informaciją apie „Snoro“ bankrotą pateikė ir į parlamentarų klausimus atsakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

„Centrinio banko valdytojo manęs asmeniškai neįtikino. Buvo akivaizdus bandymas išsisukinėti“, - kalbėjo V.Mazuronis.

Anot jo, klausimų, susijusių su „Snoro“ bankrotu, liko labai daug. „Ar tikrai reikėjo stabdyti ir nacionalizuoti banko veiklą, jeigu jame pastebėtos problemos? Ar tikrai reikėjo nušauti šunį, jeigu jame užsiveisė blusos? Ar tikrai turi būti slepiami tie politikai, kurie turėjo indėlių „Snore“ ir atsiėmė juos prieš pat bankrotą? Kodėl laikinajam administratoriui nustatyti tokie didžiuliai atlyginimai?“ - bėrė klausimus V.Mazuronis.

Jis ragino valdančiąją koaliciją pritarti komisijos sudarymui, nes taip esą būtų prisidėta prie aiškesnio ir skaidresnio „Snoro“ bankroto proceso, taip pat prie didesnio visos bankų sistemos stabilumo.

Pasak opozicijos lyderio, Seimo laikinoji komisija nesikištų į teisėsaugos darbą. „Teisėsauga tiria, kaip buvo iššvaistytos to banko lėšos, jeigu jos buvo iššvaistytos. O Seimo komisija atsakytų į tuos politinius ir teisinius klausimus, kuriuos turi teisę užduoti Seimas, vykdydamas parlamentinę įvairių institucijų, tarp jų ir Lietuvos banko, veiklos kontrolę“, - sakė V.Mazuronis.

Ketvirtadienį parlamentarai dar kartą balsuos, ar sudaryti laikinąją komisiją „Snoro“ bankroto aplinkybėms tirti. Valdančioji koalicija, pasisakanti prieš tokios opozicijos inicijuotos komisijos sudarymą, neslepia balsavimo metu sieksianti, kad komisija neatsirastų.


Šiame straipsnyje: Snoraskomisija dėl Snoro

NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
tik uz, nes labai jau neaiskiu dalyku siame procese :)

TAI

TAI portretas
Tai ka tie asilu galvos gali dar istirti nebent tik del artejanciu rinkimu tas pusdurnis mazuronis ikiru triju skaiciuoti nemoka ir ka jie per dvidesimt metu istyre.

Rokkas

Rokkas portretas
Puiki iniciatyva, kurią vertėtų papildyti dar vienu klausimu AR REIKIA SNORĄ PARDUOTI. NES LIETUVAI JAU SENIAI REIKIA VALSTYBINIO BANKO, KURIAME ŽMONĖMS LAIKYTI PINIGUS BŪTŲ KUR KAS RAMIAU. Todėl manau, kad geriausia išeitis - nacionalizuotą banką reorganizuoti į valstybinį.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių