Seimas palaimino siūlymą stabdyti saulės elektrinių plėtrą

Parlamentarai ketvirtadienį priėmė įstatymų pataisas, kuriomis siekiama pristabdyti saulės elektrinių plėtrą.

Už tai balsavo 72 Seimo nariai, prieš buvo du, 29 balsuodami susilaikė.

„Šis (Atsinaujinančių išteklių energetikos - BNS) įstatymas numatė galimybę plėtoti mažąsias saulės elektrines, o dabar turime tai, kad didžiąją dalį paraiškų sudaro didelių įmonių, didelių verslo subjektų projektai, kurie padalyti į atskirus mažus gabaliukus - 30 kilovatų dydžio, (...) kur leidimų skaičius vienam subjektui viršija šimtą. Naudojamasi įstatymo spraga, prisidengiant mažomis elektrinėmis, kai realiai vystomas didelis projektas“, - antradienį Seime kalbėjo pataisas inicijavęs energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Anot jos, pataisomis siekiama apginti viešąjį interesą, nes jos padėtų ateityje išvengti elektros kainų didėjimo ir atsinaujinančios energetikos diskreditavimo.

Tuo metu buvęs Žaliosios politikos instituto vadovas, Seimo narys Linas Balsys teigė, kad šios pataisos - bandymas apeiti anksčiau priimtą įstatymą.

„Bandome priimti įstatymą, kaip pažeisti įstatymą (...). Nereikia juodinti žaliosios energetikos vien dėlto, kad buvo paliktos spragos“, - sakė jis.

Jau suteikti leidimai įrengti saulės elektrines galios iki kovo 1 dienos. Iki tol nepateikus Energetikos ministerijai prašymo gaminti elektro, leidimas bus panaikintas.

Asmenims, kurie pradėtų įgyvendinti projektus, būtų suteikta galimybė juos tęsti, jeigu jie galės pagrįsti, kad iki kovo 1-osios jau investavo 50 proc. projektui numatytų investicijų. Be to, terminas galės būti pratęstas septyniems mėnesiams, yra sakęs J.Neverovičius.

Leidimų nereikės elektrinėms, kurių galia neviršys 10 kilovatų. Tokiose elektrinėse pagaminta perteklinė elektra privalomai superkama už nustatytą tarifą ir ne ilgiau kaip 12 metų.

Pataisas kritikavę konservatoriai ir liberalai akcentavo, kad reikia ne riboti saulės elektrinių plėtrą, o peržiūrėti šios energijos supirkimo tarifus.

„Ar prisiimate atsakomybę už tai, kad bus ieškiniai teismuose reikalaujant atlyginti patirtus nuostolius?“ - klausė opozicinės Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulus.

J.Neverovičius yra sakęs, kad jeigu būtų įgyvendinti visi projektai, kuriems duoti leidimai, per metus valstybė už superkamą energiją turėtų sumokėti 500 mln. litų.

Energetikos ministerijos duomenimis, 2011-2012 metais išduota daugiau nei 15 tūkst. leidimų statyti saulės jėgaines, šiuo metu veikia 259 elektrinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KA

KA portretas
Čia kaip ir su tuo žemės kilnojimu. Kam reikia pasidarė - paskui kitiems plyšelį uždarė.

Elė

Elė portretas
Būtų malonu, kad prie tokių straipsnių parašytumėte kas suorganizavo saulės elektrinių plėtrą ( kad nors žinotume kas tas apsukruolis, kuris neįvertindamas padėties siūlo , o paskui....)

Va kur tikra korupcija

Va kur tikra korupcija portretas
Jokiu sancu,jokios konkurencijos. Va kaiprupinasi zmonemis musu valdzia. Monopolininku sunys ! Subilaiziai,korumpuoti vagys...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių