Seimas nesutiko sumažinti alkoholio akcizo

Seimas nepanoro mažinti stipraus alkoholio akcizų. Toks dalies opozicijos teiktas pasiūlymas atmestas parlamentarų balsų dauguma.

Siūlyta sumažinti nuo 4416 IKI 3740 litų

Už tai, kad būtų svarstomas pasiūlymas nuo dabartinių 4416 iki 3740 litų sumažinti gryno etilo alkoholio hektolitrui taikomą akcizo tarifą, antradienį plenariniame posėdyje balsavo 47 Seimo nariai iš 99 dalyvavusių balsavime, prieš buvo 40, susilaikė 12 parlamentarų.

Toks akcizas leistų keliais litais sumažinti stipriausiojo alkoholinio gėrimo butelio kainą.

Akcizų alkoholiui sumažinimo įstatymui priatrė Biudžeto ir finansų komitetas, tačiau prieš jį griežtai pasisakė Sveikatos reikalų komitetas. Tuo tarpu Ekonomikos komitetas pasiūlė atidėti vėlesniam laikui tokio įstatymo įsigaliojimą, nes akcizų sumažinimas gali turėti neigiamos įtakos biudžeto pajamoms.

Sukėlė audringas diskusijas

Akcizų įstatymo pataisos sukėlė audringas Seimo narių diskusijas. „Šis pasiūlymas yra vienas iš persilaužymo punktų, kuris parodo, kad mokesčių didinimas nėra pats geriausias dalykas. Visuomet turi būti žiūrima naudos Lietuvos biudžetui. Jeigu alkoholis būtų pripažintas nuodu, tai reikėtų jį išvis uždrausti. Bet jeigu nėra uždraudžiama, tuomet reikia kuo daugiau naudos išpešti biudžetui“, - kalbėjo Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys.

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Žilvinas Šilgalis tvirtino, kad Seimas, svarstydamas siūlomą projektą, „pradeda ne nuo to galo“. „Reikia kitus mokesčius mažinti, bet pradėti ne nuo akcizų alkoholiui. Tikrai nesumažinsime kontrabandos tokiu savo sprendimu. Nieko neišspręsim tuo pasiūlymu. Klausimas aiškiai per ankstyvas. Visuomenė nesuprastų, jeigu svarstytume tik akcizų alkoholiui sumažinimą, bet niekaip neliesdami jokių kitų mokesčių“, - sakė jis.

Socialdemokratas Bronius Pauža tikino, kad galiojančios Europos Sąjungos direktyvos leidžia nustatyti beveik 2000 litų mažiausią akcizą alkoholiui. „O mes turime daugiau kaip 4000 litų, tai yra dvigubai daugiau, nei rekomenduoja ES direktyva. Dėl to esame prie didesnių akcizų valstybių priskiriami. Todėl yra kur ir yra kaip mažinti šiuos akcizus“, - teigė politikas.

Pasak jo, „statistika nerodo, kad mažiau vartojama alkoholio, jeigu didinamas akcizas, nes tuomet suvartojama daugiau nelegalaus alkoholio“. B.Pauža pareiškė tikįs, kad akcizų alkoholiui sumažinimas padės „planams iškrapštyti iš šešėlio daugiau kaip milijardą litų, nes akcizo sumažinimas lems ir juodosios rinkos sumažinimą“.

Žadėjo per 5 metus išblaivinti tautą

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Antanas Matulas buvo griežtai prieš pasiūlytą projektą. „Alkoholio kaina, prieinamumas ir reklama lemia jo vartojimo didėjimą. Mums pavyko gerokai apriboti alkoholinių gėrimų reklamą, nuo 2012 metų išvis ji bus uždrausta. Visuomenė mūsų visai nesupras, jeigu mažinsime stipraus alkoholio akcizus“, - kalbėjo jis.

„Duokite mums komitete apsispręsti šiais klausimais ir aš jums garantuoju, kad per penkerius metus dėl mūsų vykdomos politikos Lietuva taps blaiviausia tauta ES“, - pridūrė Sveikatos reikalų komiteto vadovas.

Premjeras Andrius Kubilius iš esmės parėmė akcizo mažinimo priešininkus: „Kviečiu kolegas turėti ant stalo Nacionalinės sveikatos tarybos pranešimą. Jis rodo, kad mirtingumas Baltijos valstybėse nuo alkoholinių ligų yra beveik dvigubai didesnis nei ES. O Lietuvoje mirtingumas nuo alkoholio didėjo nuo 2004 metų, bet pernai vėl pradėjo mažėti dėl mūsų anksčiau priimtų sprendimų“.

Po karštų debatų siūlomos Akcizų įstatymo pataisos grąžintos Ekonomikos komitetui tobulinti. Seimas apsisprendė prie šio projekto plenariniame posėdyje sugrįžti ne anksčiau kaip kitų metų pavasarį.


Šiame straipsnyje: alkoholisakcizai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių