Seimas nesikreips į KT dėl pensijų sumažinimo

Seimas nutarė nesikreipti į Konstitucinį Teismą (KT) išaiškinimo, ar sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos neprieštarauja Konstitucijai.

Seimas ketvirtadienį du kartus balsavo dėl Teisės ir teisėtvarkos komiteto siūlymo kreipimąsi inicijuojantį projektą atmesti.

Pirmą kartą už komiteto išvadą balsavo 60 parlamentarų, prieš - 40 , o 8 Seimo nariai susilaikė, vėliau socialdemokratai paprašė perbalsuoti, nes vienas po kito keli Seimo nariai ėmė skųstis neteisingai balsavę ar nespėję balsuoti. Antrą kartą už komiteto išvadą - nutarimo dėl kreipimosi į KT projekto svarstymą Seime nutraukimą - balsavo 66 Seimo nariai, prieš - 54, o susilaikė - 5 parlamentarai.

Nutarimo projektą, kuriuo siūlyta kreiptis į KT dėl išaiškinimo, ar išmokos, nenustačius jų kompensavimo tvarkos, sumažintos teisėtai, parengė trys opozicinės frakcijos "socialdemokratai, "tvarkiečiai" ir "darbiečiai".

Projekto iniciatorius Vytenis Andriukaitis pranešė, kad bus rengiamas dar vienas kreipimosi į KT dėl išmokų sumažinimo teisėtumo variantas.

Ar tokie veiksmai neprieštarauja Konstitucijai, pernai gruodį į KT jau kreipėsi 8 Seimo narių grupė. Jų prašymą KT ketina išnagrinėti ir pasisakys, ar privalu numatyti sumažintų išmokų kompensavimą pasibaigus krizei, ar anksčiau.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią "Sodrą", Seimas praėjusių metų gruodį nutarė dvejiems metams "apkarpyti" daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų - tuomet buvo priimtas laikinasis Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo įstatymas.

Kreipimosi į KT iniciatoriai teigia, kad sumažinus pensijas ir kitas socialines išmokas ir nenustačius kompensavimo būdų, nebuvo užtikrinta Konstitucijos garantija, kad žmogaus nuosavybė neliečiama.


Šiame straipsnyje: pensijaKT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių