Seimas neprieštaravo įstatymams dėl „Snoro“ pertvarkymo

Ketvirtadienį vakare Seimas balsų dauguma pritarė Vyriausybės skubiai pateiktiems įstatymų projektams dėl nacionalizuoto „Snoro“ banko pertvarkymo.

Prieš kiekvieną iš septynių pateiktų įstatymų pakeitimų balsavo tik po kelis parlamentarus, bemaž po šimtą balsavimų metu buvo už tuos projektus. Jiems neprieštaravo nei dauguma valdančiosios koalicijos, nei opozicijos atstovų, tik vienas kitas Seimo narys reiškė abejones, ar verta taip skubėti.

Vyriausybė trečiadienį vakare parengė įstatymų projektus dėl „Snoro“ pertvarkymo, iš karto po to, kai buvo priimtas sprendimas nacionalizuoti šį banką ir laikinai sustabdyti jo veiklą.

„Norėčiau pabrėžti, kad tai nėra akcinės bendrovės „Snoras“ gelbėjimo įstatymo projektai. Šiais projektais teikiama teisinė bazė, kuri leis priimti atitinkamus sprendimus dėl „Snoro“ pertvarkymo“, - iš Seimo tribūnos sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Įstatymų pataisomis be kita ko nustatoma, kad probleminį banką leidžiama pertvarkyti taip, kad būtų atskirti vadinamieji „gerieji“ ir „blogieji“ aktyvai. „Gerieji“ aktyvai, tai yra banko, kuriam gresia nemokumas, turtas, teisės, sandoriai ir įsipareigojimai, įskaitant įsipareigojimus indėlininkams ir investuotojams, gali būti perduoti kitam jau veikiančiam privataus kapitalo bankui arba valstybės įsteigtam laikinajam bankui. Siūloma, kad toks laikinasis bankas galėtų veikti 2 metus, su galimybe triskart pratęsti veiklą po vienerius metus.

Seimo narių absoliuti dauguma neprieštaravo tam, kad šie projektai būtų pateikti ir kad jie būtų svarstomi bei priimami ypatingos skubos tvarka, tai yra tą pačią dieną, kai buvo pristatyti parlamentui.

„Padarykime tai skubiai, neatidėliodami, kad iškart priimtume reikalingus įstatymus ir Prezidentė galėtų juos pasirašyti“, - kalbėjo konservatorius Kęstutis Masiulis.

Kai kurie opozicijos atstovai bandė priešintis skubai. „O ko čia lėkti kaip akis išdegus? Susirinkime į komitetus, gerai įsigilinkime į pateiktus projektus ir tada priimkime atitinkamus sprendimus, balsuokime dėl tų projektų. Seimas gali dirbti ir penktadienį, ir savaitgalį, jeigu prireiks“, - sakė Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys.

I.Šimonytė vaizdžiai paaiškino Seimo nariams, kodėl reikalinga ypatinga skuba, svarstant pateiktuosius projektus: „Kai namuose vyksta gaisras, ne laikas stumdyti baldus, kaip čia gražiau juos sustačius“.

Per pietų pertrauką keli svarbiausi Seimo komitetai svarstė Vyriausybės skubiai pateiktus projektus. Vakare plenariniame posėdyje po diskusijų balsuota dėl jų priėmimo. Seimo narių absoliuti dauguma neprieštaravo pataisoms. Todėl jos parlamentarų patvirtintos ir iškeliavo į Prezidentūrą pasirašyti valstybės vadovei Daliai Grybauskaitei.


Šiame straipsnyje: SeimasSnoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių