Seimas nenori tirti padėties energetikoje

Seimas atmetė opozicijos pasiūlymą sudaryti specialią laikinąją komisiją, kuri ištirtų padėtį šalies energetikos sistemoje.

Antradienį parlamentarai balsų dauguma atmetė nutarimo projektą „Dėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos galimai neskaidriems ir galimai grėsmes nacionaliniam saugumui keliantiems procesams energetikos sektoriuje ištirti sudarymo“. Už šį nutarimą balsavo 51 Seimo narys iš opozicijos, bet balsavusių prieš bei susilaikiusių buvo daugiau – iš viso 53. Prieš balsavo 40 Seimo narių, susilaikė 13 valdančiosios koalicijos parlamentarų.

Opozicinės Socialdemokratų bei „Tvarkos ir teisingumo“ partijų frakcijos siūlė, kad laikinoji komisija per kelis mėnesius ištirtų „skandalus, per pastaruosius dvejus metus lydinčius energetikos sektorių“. Prie tokių skandalų opozicija priskyrė tyrimą dėl įtarimų, jog Lietuvos elektrinė brangiau perpardavinėja pigesnę Rusijos elektrą, blogėjančias šio sektoriaus darbuotojų darbo sąlygas, įvykstančias gausesnes technines avarijas, didelius Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovų atlyginimus, naujos Visagino branduolinės jėgainės strateginių investuotojų paieškos, taip pat didelį rezonansą sukėlusį energetikos viceministro Romo Švedo atsistatydinimą bei buvusio IAE vadovo ir korporatyvinių reikalų direktoriaus Osvaldo Čiukšio atleidimą iš pareigų.

Opozicija tvirtino, kad tokia Seimo laikinoji komisija galėtų ištirti spaudoje viešai paskelbtą „neteisėtą politinių ir interesų grupuočių poveikį sprendimams Lietuvos energetikos sektoriuje, netinkamus ir neefektyvius Energetikos ministerijos sprendimus, galinčius daryti esminę ekonominę ir finansinę žalą Lietuvai“.

„Kyla pavojus, kad esminę reikšmę nacionaliniam saugumui turintys objektai yra valdomi blogai, sprendimai priimami tik tenkinant politinius ir grupinius, o ne visos valstybės ir visuomenės interesus“, - rašyta nutarimo dėl komisijos sudarymo projekte.

Bet valdančiosios daugumos atstovai gana vieningai pasisakė prieš komisijos sudarymą. „Kokia tokių laikinųjų tyrimo komisijų darbo pridėtinė vertė? Labai menka, nes dažniausiai išvados yra labai nekonkrečios ir politizuotos - „galimai“, „menamai“, „galbūt“, „turbūt“. Vertėtų ne sudarinėti naują komisiją, bet pavesti atsakingiems Seimo komitetams darbo tvarka, įgaliojimų ir kompetencijos ribose apsvarstyti tas problemas, surinkti informaciją ir pateikti atsakymus į kylančius klausimus dėl padėties energetikoje“, - sakė liberalcentristas Vytautas Bogušis.

Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas atkreipė parlamentarų dėmesį, kad į daugelį keliamų klausimų dėl padėties energetikoje jau yra pateikti vieši arba konfidencialūs atsakymai. „40 lapų įslaptintos informacijos guli Seimo slaptojoje raštinėje su atsakymais į daugelį jūsų keliamų klausimų. Nepatingėkite, nueikite ir susipažinkite su tais atsakymais“, - ragino jis kolegas.

Seimo nutarimu siūlyta, kad 12 parlamentarų laikinoji tyrimo komisija iki šių metų gruodžio vidurio be kita ko atsakyti, „dėl kokių priežasčių vėluoja IAE uždarymo darbai, ar susidaro reali grėsmė, jog Lietuva iš savo lėšų papildomai turės finansuoti šiuos darbus, ar 2009-2011 metais įvykdyta energetikos įmonių pertvarka atitinka Lietuvos ekonominius interesus ir nesudaro grėsmės jos nacionaliniam saugumui, o oficialių pareigūnų vykdoma kadrų politika energetikos sektoriuje, ypač IAE yra skaidri ir neturi politinio ar grupinio protegavimo požymių, ar yra požymių, jog viešieji konkursai energetikos sektoriuje yra neskaidrūs, ar Energetikos ministerija ir Vyriausybė ėmėsi pakankamų ir adekvačių priemonių, derantis su dujų tiekėjais iš Rusijos dėl dujų kainos sumažinimo Lietuvai“.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėenergetika

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
vagis gina ? tai cia taip prisieke dirbt lietuvos naudai :) , nusikalteliai

ne

ne portretas
nenori, nes puikiai žino, iš kieno rankos minta...

ruta

ruta portretas
ko seimo nariams gilintis i atomines problemas , pinigai tai jau iki ju isgarave ,neidomu .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių