Seimas mokesčiais sunaikins smulkųjį verslą

„Seimas neskaitydamas naktimis laimina visus iš eilės jam teikiamus įstatymus. Generalinė linija juose - mokesčiais sunaikinti individualia veikla užsiimančius asmenis, t.y. tuos, pačias mažiausias ir labiausiai pažeidžiamas darbo bites. Jų sąrašas labai ilgas. Tai ne tik autoriai ir sportininkai, bet ir individualia veikla užsiimančios siuvėjos, kirpėjos ir kiti tylūs žmogeliai kantriai ir sunkiai užsidirbantys duoną", - Lietuvos radijui teigė Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentė Rūta Vainienė.

Pasak jos, smulkieji verslininkai kitąmet turės mokėti tris kartus didesnius mokesčius - 15 proc. pajamų mokesčio, 9 proc. sveikatos draudimo mokesčio ir 28,5 procentus „Sodrai". Visa tai sudaro per 50 proc. visų apmokestinamųjų pajamų. „Tai yra sunkiausia mokesčių našta, kokia tik kada buvo ar yra taikyta savarankiškai dirbantiems asmenims. Smulkiajam verslui ji yra žudanti", - piktinosi R.Vainienė.

Ji tvirtina, kad nei valstybės biudžeto, nei „Sodros" šiems asmenims pakelti mokesčiai neišgelbės. Biudžeto pajamos nepadidės, o jei ir padidės, tai labai jau nereikšmingai - didžiąja dalimi dėl to, kad individualia veikla užsiimančių asmenų pajamos yra tikrai mažos. „Galų gale, norėdami išgyventi, šie asmenys bus priversti lįsti šešėlin arba apskritai nutraukti veiklą. Rezultatas niekam nepageidautinas", - pabrėžė instituto prezidentė.

„Jei valdžios į šešėlį nustumtas verslininkas lyginamas su priklausomybės liga sergančiu ligoniu, kurį tik mokesčių inspekcija gali išgydyti, tai Lietuvą yra ištikusi tikra bėda. Šešėlis - ne verslininko liga, o per aukštų mokesčių rezultatas. Visi verslininkai nori mokėti mokesčius, tačiau toji našta turi būti pakeliama, nediskriminuojanti ir nesudėtinga", - pataria R.Vainienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių