Seimas linksta leisti alkoholiu prekiauti iki vidurnakčio (papildyta)

Seimas linksta pritarti įstatymo pataisoms, kuriomis prekybos alkoholiu laikas būtų prailgintas dviem valandom – iki vidurnakčio.

Po ilgų diskusijų bei svartymų, ar nevertėtų dar labiau trumpinti prekybos alkoholiu laiką, Seimas galiausiai po svarstymo pritarė Liberalų sąjūdžio atstovų teiktai pataisai, pagal kurią prekyba alkoholiu būtų leidžiama nuo 8 val ryto iki vidurnakčio.

Už tai pasisakė 60 parlamentarų, prieš buvo 39, 17 susilaikė. Vieningai už prekybos alkoholiu laiko ilginimą balsavo liberalsąjūdiečiai, „prisikėlėliai“, liberalcentristai ir „darbiečiai“.

Dėl šio įstatymo Seimas turės balsuoti dar kartą.

Emocijos liejosi laisvai

Seimui svarstant įstatymo pataisas parlamentarai buvo itin emocingi. Vieni jų rėkė, kad prailgindamas prekybos alkoholiu laiką Seimas nugirdys tautą, kiti - kad neprailgindamas prekybos Seimas pils pinigus į kontrabandininkų kišenes.

„Kuriems leisime uždirbti ar tuo blogiu (alkoholį aš vadinu blogiu), kuris padaromas garažuose, palėpėse ir miškuose, kuris įvežamas kaip kontrabanda, prekiaujantiems, ar tiems, kurie moka mokesčius. Juk mokesčių mums dabar ir reikia. Tai iš kur juos imsime? Iš policininkų, kurie nemokamų atostogų metu gaudys nelegalius prekiautojus alkoholiu“, - Seimo salėje piktinosi pataisos iniciatorius liberalas Audrius Endzinas.

Premjeras Andrius Kubilius jam atsakė, kad Vyriausybės tikslas pirmiausia yra sveiki žmonės, o ne mokesčių surinkimas.

Vadino alkoholio gamintojų parankiniais

Dar griežtesnė liberalams buvo konservatorė Vida Marija Čigriejienė. Ji tikino, kad prekybos alkoholiu laiko ilginimu suinteresuoti tik alkoholio prekiautojai, o Seimo nariai liberalai esą yra jų „parankiniais“.

Konservatorei pritarė ir socialdemokratai Birutė Vėsaitė ir Algirdas Sysas, teigdami, kad šiuo metu prekybos alkoholiu laikas yra pats optimaliausias, o jo ilginimas kenktų šeimų gerovei.

„Nesu abstinentas, išgeriu, bet Seimo nariai, kuriam čia iš mūsų nesimiega ir taip knieti vakare vėlai ar ryte vos nubudus išgerti? Ar Seimo nario atlyginimas neleidžia turėti bent butelį atsargoj?“ – su šypsena kolegų klausė A.Sysas pridurdamas, kad jam nėra tekę sutikti rinkėjo, kuris prašytų sudaryti galimybę nusigerti visą parą.

Šiuo metu parduotuvėse alkoholiu leidžiama prekiauti nuo 8 val. iki 22 val.


Šiame straipsnyje: prekyba alkoholiualkoholis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių