Seimas linkęs stabdyti įmokas į pensijų fondus (papildyta)

Seimas balsų dauguma sutinka svarstyti pasiūlymą kitąmet nutraukti atidėjimus į antros ir trečios pakopos pensijų fondus.

Tokiam opozicijos pasiūlytam projektui antradienį po pateikimo pritarė dauguma valdančiųjų konservatorių, taip pat opozicijos atstovų. Tačiau griežtai prieš šį pasiūlymą pasisakė valdantysis Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga.

Siūlomame įstatymo projekte numatoma, kad 2012 metais į privačius pensijų fondus atskaitoma 0 proc. „Sodros“ įmokų, o ne 2 proc., kaip buvo pastaruosius kelerius metus.

Taigi, jeigu toks įstatymas būtų priimtas ir įsigaliotų, privatūs fondai kitais metais negautų jokių pervedimų iš „Sodros“, kurie leistų kaupti pensijų reformoje dalyvaujančių žmonių ateities privačias pensijas.

Už šį projektą po pateikimo balsavo 88, prieš buvo 14, susilaikė 17 Seimo narių. Įstatymo svarstymas vyks kitą savaitę.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socialdemokratas Algirdas Sysas aiškino, kad šis projektas atsirado „komitete ieškant galimybių spręsti finansines „Sodros“ problemas, nes susidarė labai sudėtinga situacija finansų rinkose ir ekonomikoje“.

„Pensijų fondų veikla nepasižymi labai gerais rezultatais, situacija biudžete yra dar sudėtingesnė. Nutraukus atidėjimus biudžetas papildomai gautų apie 384 milijonus litų“, - informavo A.Sysas.

Pasak jo, „dėl tolimesnių pensijų fondų veiklos turi būti atskira kalba, turės būti svarstomi Vyriausybės parengti įstatymai“.

„Tuomet, kai prieš kelerius metus kūrėme tuos fondus, tikėjome į šviesų rytojų. Bet dabar turime ubago lazdą“, - tvirtino A.Sysas.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis piktinosi, kad griaunami pensijų fondai. „Aš suprantu, kad griauti kur kas lengviau nei kurti“, - sakė ministras. „Šis sprendimas yra kiršinantis žmones“, - pridūrė jis.

Jau kurį laiką liberalios valdančiosios koalicijos partijos reiškia nepasitenkinimą Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) veiksmais, ieškant išeičių, kaip užlopyti atsivėrusias naujas skyles kitų metų biudžete. Atidėjimų į pensijų fondus sustabdymas tapo naujausiu įtampos židiniu.

Dėl šio projekto pateikimo konservatoriai susitarė su opozicinėmis partijomis. Liberalai neneigia, kad jeigu Seimas konservatorių bei opozicijos balsais priimtų teikiamas Pensijų reformos įstatymo pataisas, gali būti keliamas klausimas dėl valdančiosios koalicijos gyvybingumo.

TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma, švelnindamas nesutarimus, siūlo ne visiškai atšaukti atidėjimus į pensijų fondus, bet sumažinti juos iki 1 proc.

Antradienį Seimas balsų dauguma nepritarė Liberalų sąjūdžio parengtam projektui, kuris nustatytų, kad išmokų į privačius pensijų fondus sumažinimas būtų prilygintas valstybės skolai, kuri turėtų būti padengta 2014-2018 metais. Šis liberalų pasiūlymas galutinai atmestas.

Privačių pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas Marijus Kalesinskas praėjusią savaitę įspėjo, kad tokio pasiūlymo įgyvendinimas grėstų pačiai reformai. Pasak M.Kalesinsko, tektų galvoti apie pačių fondų uždarymą, taip galutinai sužlugdant II ir III pakopos pensijų reformas.

2008 metais jau buvo priimtas sprendimas įmokas į privačių pensijų fondus sumažinti nuo 5,5 iki šiuo metu galiojančių 2 proc. Tai buvo padaryta siekiant gelbėti dėl krizės gilioje finansinėje duobėje atsidūrusią „Sodrą“ ir visą nacionalinį biudžetą.


Šiame straipsnyje: mokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
2008 m. jau buvo priimtas sprendimas įmokas į privačių pensijų fondus sumažinti nuo 5,5 iki šiuo metu galiojančių 2 proc. Šiuolaikiniai pensininkai mokėjo pensijas per socialinio draudimo sistemą mūsų seneliams. Dabar šiuolaikiniams pensininkams priklausanti Sodros pajamų dalis pavagiama į privačius fondus dideliam fondų valdytojų bei liberalų džiaugsmui. Už vagystes reikia sodinti.

rimas

rimas portretas
visiskai pritariu 1mam komentarui kodel kazkas turi krautis sau papildomas pensijas kitu saskaita gali sau detis i tuos fondus is savo asmeniniu pajamu o ne is bendru sodros bet si afiora ir buvo sukurta kazkam pasipelnyti o ne pensininkams padeti

nusisnekat 1 ir 2

nusisnekat 1 ir 2 portretas
Is kur kitu saskaita ? I PF moka is mano uzdirbtu pinigu. Kas man mokes po 30 metu, jei jaunimas tuntais varo i uzsieni, mokytis, gyvent ir dirbt ?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių