Seimas linkęs apmokestinti gyventojų pajamas iš palūkanų

Seimas svarstys siūlymą apmokestinti didesnes nei 200 litų per metus gyventojų gaunamas palūkanas už bankuose laikomus indėlius.

Už tai, kad jau kitą savaitę parlamentarai apsvarstytų tokį įstatymą, antradienį balsavo 64 Seimo nariai, prieš buvo 20, susilaikė 38.

Tai vienas iš mokesčių sistemos pertvarkymų, kuriuos valdantieji konservatoriai siūlo įvykdyti gelbėjant smarkiai skylėtą šalies biudžetą.

„Šiuo projektu siekiame panaikinti iki šiol galiojančią mokesčio lengvatą, taikomą už gyventojų gaunamas palūkanas“, - aiškino projektą Tėvynės sąjungos atstovas, Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas Vitas Matuzas.

„Reikia turėti mažiausiai 10 tūkst. litų, kad gautum bent 200 litų metinių palūkanų. Nemanau, kad laikančius daugiau kaip 10 tūkst. litų galime laikyti neturtingiausiais“, - teigė jis.

Didesnės nei 200 litų Europos ekonominės erdvės valstybių bankuose laikomų indėlių palūkanos būtų apmokestintos 15 proc. pajamų tarifu. Europos ekonominei erdvei priklauso visos Europos Sąjungos valstybės bei Islandija, Norvegija bei Švaicarija.

V.Matuzo skaičiavimu, tokios lengvatos atsisakymas leistų papildyti Lietuvos biudžetą 55 milijonais litų.

Pasak politiko, palūkanos Europos Sąjungoje neapmokestintos tik Lietuvoje ir Kipre. Visur kitur toks mokestis egzistuoja. „Manau, kad priėmus šį projektą Lietuvoje būtų šiek tiek daugiau teisybės, nes iki šiol Lietuvoje yra labiausiai apmokama darbo jėga, bet ne kapitalas“, - tikino V.Matuzas.

Parlamentarai teiravosi projekto teikėjo, kodėl pasirinkta 200 litų riba ir ar ji nėra per maža. „Teikiamas štai toks skaičius, bet esu pasirengęs svarstyti ir kitokius siūlymus“, - tvirtino V.Matuzas.

Opoziciniai socialdemokratai, iš principo pritarę projektui, siūlytų svarstyti galimybę didinti „apmokestinamų palūkanų ribas“ iki 300 ar net 500 litų.

Valdantieji liberalai bei opoziciniai Tvarkos ir teisingumo frakcijos atstovai nesutinka su pasiūlymu įvesti palūkanų mokestį.

Tokio įstatymo, jeigu jis bus priimtas, naudą pajus tik 2013 metų biudžetas, kadangi jis bus skaičiuojamas pagal 2012 metais gautas pajamas iš palūkanų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Norint apmokestinti palukanas reikia, kad tos palukanos butu normalios, o ne zuikio asaros kaip dabar Lietuvoje.

na rado teisinguma

na rado teisinguma portretas
viska daroma kad tik nustuotu zmones kaupti aplamai ir gyventu tik is paskolu.

senis saltis

senis saltis portretas
Viskas daroma gerai ir labai teisingai. Pamanyk 15 litu per metus jei banke padeta 15 000 litu. Smulmena. O apie banku procentus tai patylekit. Bankai man gali išvis nemokėt palūkanų. Jų darbas saugot pinigus. Bravo SEIMO NARIAI priimdami turto mokesčius. Gyvemkim draugiškai gerbiami vagys, plėšikai, verslinikai, kombinatoriai ir visi kiti sąžiningai daug uždirbantys... Nieko naujo. Pas mus Norvegijoj taip yra ir vargo nematom..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių