Seimas leido prekiauti alkoholiu iki vidurnakčio

Seimas ketvirtadienį pritarė valdančiųjų liberalų pateiktai iniciatyvai iki vidurnakčio prailginti leidimą parduotuvėse prekiauti alkoholiu.

Už tai, kad būtų pritarta iniciatyvai drausti mažmeninę prekybą alkoholiniais gėrimais nuo 24 iki 8 valandos, balsavo 60 parlamentarų, prieš buvo 40, susilaikė 9 Seimo nariai.

Šiuo metu alkoholiu parduotuvėse neleidžiama prekiauti nuo 22 iki 8 valandos.

Jeigu Prezidentė Dalia Grybauskaitė šiam įstatymui neprieštaraus ir jo nevetuos, leidimas prekiauti alkoholiniais gėrimais iki vidurnakčio įsigalios nuo Naujųjų metų.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas ragino kolegas balsuoti prieš pateiktą pasiūlymą: „Tos dvi papildomos valandos alkoholio prekybai yra pačios pavojingiausios sveikatos užtikrinimo prasme“.

Bet opozicinės Tvarkos ir teisingumo frakcijos narys Andrius Mazuronis tvirtino, kad „kai kurie kolegos salėje, prieštaraujantys prekybos prailginimui, bijo patys savęs“. „Dabar, smarkiai apribojus legalią prekybą alkoholiu ir jį pabranginus, vietoje vienos bobutės, prekiaujančios nelegaliu alkoholiu padaryta dešimt. Reikia vadovautis sveiku protu“, - teigė jis.

„Pats brangiausias yra pirmasis butelis. Visiems kitiems, įsigytiems po 22 valandos, kaina jau nebeturi reikšmės“, - įstatymo entuziastams prieštaravo socialdemokratė Birutė Vėsaitė. Ji atkreipė dėmesį, kad Seimas yra linkęs mažinti akcizus stipriems alkoholiniams gėrimams. „Jau padarome vieną nuolaidą alkoholio gamintojams ir prekiautojams. Užteks kol kas“, - teigė socialdemokratė.

Akcizų alkoholiui sumažinimo klausimo Seimas ketvirtadienį nesvarstė. Balsavimas parlamente dėl to gali įvykti kitą arba dar kitą savaitę.

Opozicinės Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys pabrėžė, kad „dabar nuo 22 valandos iki ryto prekyba alkoholiu atiduodama vadinamosioms bobutėms, taksistams, žodžiu, nelegalams“. Todėl esą reikėtų bent dviem valandoms grąžinti alkoholį į parduotuves bei papildomus mokesčius į valstybės biudžetą.


Šiame straipsnyje: alkoholisprekyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių