Seimas ketina leisti sodybas miške atstatyti tik buvusiems savininkams

Miške sodybas tikriausiai bus leista tik atstatyti, tačiau ne bet kam, o tik tikriesiems jų savininkams ar paveldėtojams.

Seimas nusiteikęs neleisti sodybų atstatyti, jeigu miško savininkas nuosavybės teisų atkūrimo dokumentus bus nusipirkęs ar kitaip įsigijęs.

Už tokias Miškų įstatymo pataisas svarstymo stadijoje antradienį balsavo 39 Seimo nariai, prieš - 9, o susilaikė 21 parlamentaras.

Pataisomis, kurioms pritarė Seimas ir galutinai dar dėl jų balsuos vieną kartą, siūloma leisti buvusias sodybas atstatyti privačioje miško žemėje, nekeičiant pagrindinės tikslinės žemės paskirties ir tik neišlikusio turto buvusiems savininkams arba jų tiesioginiams palikuonims.

Aplinkos komiteto narė Aurelija Stancikienė tvirtino, kad jeigu bus leista visiems statyti sodybas, bus niokojami miškai.

"Kai kas masiškai supirkinėjo nuosavybės teises, todėl gali būti sodybų buvimo faktų falsifikavimai", - sakė parlamentarė.

Pasak jos, leidimas sodybas statyti visiems įteisintų naujų statybų vajų miškuose, miškų aptvėrimą, iškeliant privačios nuosavybės poreikių tenkinimą aukščiau viešojo intereso ir gamtos vertybių.

Konservatorius Saulius Pečeliūnas priekaištavo, kad Seimas nusiteikęs "išbraukti testamentinius paveldėtojus".

Audito komiteto pirmininkė "darbietė" Loreta Graužinienė įžvelgė, kad pataisos, už kurias Seimas balsavo, gali prieštarauti Konstitucijai: "Darome vienus žmones lygesnius už kitus".

Ekonomikos komiteto narys "darbietis" Kęstutis Daukšys pasiūlė iš pradžių inventorizuoti buvusias sodybas miškuose ir paskelbti, kur jos buvo: "Tada nebebus noro niekam atkasinėti ar užkasinėti pamatus".

Specialiųjų tyrimų tarnyba yra pateikusi išvadą, kad negalima leisti visais atvejais atkurti sodybas, nes tada būtų klastojami dokumentai.

Seimas ketvirtadienį nebaigė svarstyti Miškų įstatymo pataisų, diskusiją dėl jų dar tęs.


Šiame straipsnyje: statybosmiškai

NAUJAUSI KOMENTARAI

na ir

   na ir portretas
seimunai-po manes ,kad ir tvanas,patys prisistate-kitiems nebegalima

Kas zino

Kas zino portretas
Jeigu as tesioginis misko paveldetojas tai ar galesiu statyti nauja sodyba?Senelis miska gavo budamas savanoriu uz kovas su bolsevikais?Miske sodybos nebuvo

asta

asta portretas
O,kartais Turniskes ne miske?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių